Takto chcú zmeniť svet: 37 miliardárov, ktorí rozhodne nie sú držgroši

, lovemoney Foto: SITA/AP;YT/ZDF

Myslíte si, že miliardári nezdieľajú svoje bohatstvo? Omyl! Od magnátov sociálnych médií po technologických titanov, sú to ľudia, ktorí patria k najštedrejším na našej planéte. Kam väčšinou putuje ich bohatstvo?

Elon Musk
Musk je jedným zo svetovo najuznávanejších technologických podnikateľov, jeho spoločnosti už priniesli celý rad noviniek. Zakladateľ SpaceX chce ľudstvu ponúknuť svoje bohatstvo tým, že pošle robotizovanú misiu na Mars už v roku 2022. Musk verí, Zem sa rúti do záhuby a preto sa musíme pustiť do medziplanetárneho výskumu. Časť svojho značného majetku preto venuje na aktivity s cieľom uľahčiť misiu na červenú planétu.

Bill Gates
Spolu so svojou ženou patrí pravdepodobne k najdôležitejším filantropom. Billa a Melinda Gatesovcov sa zameriavajú predovšetkým na zlepšenie zdravotnej starostlivosti a znižovanie chudoby, zatiaľ čo v USA sa snažia o zlepšenie prístupu k vzdelaniu a technológiám. Je to muž činu, do  dnešného dňa sám daroval nadácii viac ako 28 miliárd dolárov.

Amancio Ortega
Zakladateľ módneho reťazca Zara je tretí najbohatší človek na svete, preslávil sa  jednoduchým  životným štýlom a svojim jednoduchým šatníkom. Založil nadáciu na podporu vzdelávania a sociálneho začlenenia, a poskytol aj významné finančné príspevky na poli vedy, kultúry a blahobytu.

Carlos Slim
Slim nie je signatárom The Giving Pledge. Verí, že poraziť chudobu dokážeme vytváraním pracovných  miest. Miliardár podporuje vzdelávanie a sociálne príležitosti vo svojej rodnej krajine, aby "vybavil mexickú spoločnosť nevyhnutným nástrojom potrebným k profesijnému a spoločenskému úspechu."

Mark Zuckerberg
Zuckerberg je pravdepodobne najslávnejší miliardár na svete. S viac než miliardou užívateľov a takmer nekonečným prúdom príjmov z reklamy, Facebook nevykazuje žiadne známky spomaľovania. Napriek tomu sa Zuckerberg a jeho manželka Priscilla Chan zaviazali poskytnúť 99 % svojich Facebooku. Chan Zuckerberg je iniciatíva páru zameraná na zlepšenie vzdelania, liečenie chorôb a posilnenie komunít.

Larry Ellison
Ellison daroval v roku 2016 200 miliónov dolárov University of Southern California na vytvorenie centra na liečbu rakoviny. Iróniou je, že tento človek nikdy neštudoval na vysokej škole, ale po založení Oracle sa  ukázal ako mimoriadne úspešný. Okrem jeho príspevkov do medicíny sľúbil peniaze aj na záchranu oceánov a divokej prírody.

Richard Branson
Zoznam Bransonových darov je skoro rovnako dlhý ako jeho vlasy. Sľúbil, že daruje všetky zisky svojej cestovnej firmy na boj proti globálnemu otepľovaniu, stojí aj za obrovským prínosom v boji proti HIV a AIDS, najmä v Afrike. Navyše je aj zakladajúcim členom The Elders, skupiny vysoko postavených ľudí, ktorí pracujú na ukončení globálnych konfliktov.

Michael Bloomberg
Bývalý starosta New Yorku poskytuje nielen obrovské množstvo peňazí na charitu, ale je aj zarytý aktivista, najmä pokiaľ ide o životné prostredie. V roku 2011 daroval 50 miliónov na kampaň proti uhliu, dnes spolupracuje s OSN ako jeden z osobnostných lídrov, tvárí kampaní v boji proti zmene klímy.

George Lucas
Na franšíze Star Wars zarobil George Lucas veľa peňazí. Režisér práva predal Walt Disney Co. v roku 2012, údajne za 4,05 miliárd dolárov a prisľúbil  poskytnúť väčšinu výťažku na charitu. Jeho vzdelávacia nadácie si kladie za cieľ reformovať a zlepšiť vzdelávanie. Lucas tvrdí, že bol ako dieťa zdravo zvedavý, ale v škole sa nudil.  Verí, že reformy vzdelávacieho systému v USA by mohli pomôcť vytvárať deťom úspešnejšie budúcnosť.

Steven Spielberg
Ďalšie režisér, ktorý sa dostal k peknému balíku peňazí, ktoré chce  použiť na zlepšenie sveta. Spielberg sa vyhýba publicite pri svojej filantropii, často ponúka dary anonymne. Je zapojený do mnohých židovských nadácií, ale záujem prejavuje aj o pomoc vede, zlepšeniu životných podmienok zvierat a umeniu. Je spoluzakladateľom Starbright, ktorej cieľom je zlepšenie kvality života chorých detí prostredníctvom vzdelávacích programov založených na technológiách a zábave.

Oprah Winfrey
Úspešná moderátorka talkshow venovala zhruba 400 miliónov dolárov na vzdelávanie , ale rovnako venovala aj obrovské dary do rôznych múzeí. Čo je snáď ešte dôležitejšie, jej profil je všeobecne uznávaný a pomáha získavať finančné prostriedky na rôzne príčiny vyvolané krízou. Po hurikáne Katrina, zorganizovala zbierku v ktorej výsledná suma dosiahla 11 miliónov dolárov. Okrem toho sama osobne darovala ďalších 10 miliónov dolárov.

Michael Otto
Možno ste ešte o ňom ani nepočuli. To preto, že nemecký miliardár si snaží udržať svoje súkromie, to však nie je jednoduché, keď ste vlastníkom najväčšieho svetového zásielkového predajcu, Otto Group. Rovnako ako Bloomberg, aj Otto je horlivý environmentalista. Tak ako výrobcovia tovaru šetrného k životnému prostrediu, je kľúčovou postavou pri podpore diskusií medzi najväčšími podnikmi na svete o otázkach životného prostredia.

Li Ka-Shing
Najbohatší podnikateľ Hongkongu. Je dosť veľkorysý, pokiaľ ide o jeho peňaženku, a je odhodlaná podporovať vzdelávacie aktivity. Obrovské príspevky venoval inštitúciám, vrátane University of Toronto a University of Calgary. Miliardár si kladie za cieľ cez svoju nadáciu podporovať kultúru filantropie v ázijskej spoločnosti, chce reformovať školstvo v regióne.

Sergej Brin
Spoluzakladateľ Google má jednoduchý plán. Chce urobiť svet lepším miestom. To sa ľahšie povie, ako urobí, ale je na dobrej ceste. Skúša to s dobročinnými príspevkami na do rôznych oblastí. Vrátane prieskumu vesmíru a boja proti chudobe. Je tiež veľkým darcom Michael J. Fox Foundation, ktorej cieľom je boj proti Parkinsonovej chorobe, ktorou trpí jeho matka.

Larry Page
Ďalší zo spoluzakladateľov Google má trochu iný smerovanie, než jeho kolega. Rovnako ako Carlos Slim,  vyhýba sa vo všeobecnosti darom a uprednostňuje riešenia ktorým sám verí, že dokážu zlepšiť  svet. Je veľkým zástancom cestovania na Mars, ako Musk, kde by ľudstvo malo svoju "záložnú planétu“. Je obhajcom štvordňového pracovného týždňa, je presvedčený, že pomáha pri produktivite a pomôže vyvážiť stratu pracovných miest kvôli technológiám

Warren Buffett
V lete 2016 venoval Warren Buffett takmer 2,9 miliardy dolárov na charitatívne účely. Je kľúčovým signatárom The Giving Pledge, v ktorom sa miliardári zaviazali zbaviť sa väčšiny bohatstva v prospech ľudstva ešte počas svojho života. Buffett venoval akcie v hodnote 2,2 miliardy dolárov nadácii Billa a Melindy Gatesovcov, prisľúbil dať 500 miliónov dolárov na iniciatívu, ktorá má zabrániť jadrovým útokov

Ted Turner
Ide o jedného z najviac sociálne uvedomelých miliardárov na svete. Stál za vytvorením nadácie OSN v roku 1991, na podpore práce OSN. Ktorá dne pôsobí po celom svete. Je zakladateľom iniciatívy na potlačenie jadrovej hrozby. Podieľal sa na výrobe televízneho seriálu Captain Planet, aby sa u detí rozvinul zmysel pre ekológiu už v mladom veku.

Ralph Lauren
Polo Ralph Lauren Foundation podporuje znevýhodnené komunity, vzdelanie a boj proti rakovine. Nadácia spolupracuje s mnohými ďalšími charitatívnymi organizáciami, napríklad Habitat for Humanity, ktorý stavia cenovo dostupné bývanie, alebo prispieva na konto nadácie  American Heroes, pre deti obetí útokov z 11. septembra.

Phil Knight
Zakladateľ Nike Phil Knight sa pridal k tým, čo sľúbili darovať väčšinu bohatstva počas svojho života. Jeho finančné príspevky na charitu sú početné, zahŕňajú športovú podporu, ale aj zdravotnícke zariadenia. Najnovšie ponúkol 400 miliónov dolárov pre Stanford University.

Michael Dell
Možno ho poznáte v spojitosti s počítačmi, ale možno neviete, že spolu so svojou manželkou Susan v roku 1999 založili nadáciu so zameraním na znevýhodnené deti. Cez ňu dokážu darovať viac ako 100 miliónov dolárov ročne, s osobitným zameraním na zdravie, ekonomicky slabé rodiny, a mestské vzdelávanie.

Paul Allen
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft je zakladateľom Allen Institute for Brain Science, Institute for Artificial Intelligence Institute for Cell Science and Vulcan Aerospace, z ktorých všetky sú zamerané na zlepšenie ľudského života alebo naše vedomosti. Zatiaľ čo jeho projekty majú tendenciu sústrediť sa na budúcnosť, sám pomáhal pri riešeniach rôznych kríz, v roku 2014 napríklad daroval 100 miliónov dolárov na boj proti Ebole.

Stefan Persson
Aktivista v boji proti drogám, zakladateľ H&M Stefan Persson sa postara, aby modelka Kate Moss bola vyhodená z jednej z reklamných kampaní spoločnosti, keď sa ukázalo, že užíva zakázané látky. Je zakladateľom nadácie Mentor, neziskové organizácie, ktorej cieľom je boj proti užívaniu návykových látok medzi mladými ľuďmi. Nadácia pôsobí v 28 krajinách po celom svete.

Bernard Arnault
Byť sponzorom nie je vždy tak zlé, ako to znie. V minulosti bolo financovanie od bohatého mecenáša jediný spôsob, ako dokázali talentovaní umelci pracovať. Francúzsky priemyselník a predseda LVMH Bernard Arnault pokračuje v tejto tradícii, pomáha cez Louis Vuitton Foundation, múzeum a kultúrne centrum v Paríži.

Wang Jianlin
Nehnuteľnosti, kiná, či dokonca futbalový tím. Jianlin je vlastníkom, alebo aspň spoluvlastníkom toho všetkého.  A stále mu ešte zostáva čas na dobročinné účely. Sústredí sa na prieskum vesmíru, aj na pomoc pri prestavbe starovekých miest v Číne.

David Geffen
Hudobný magnát Geffen už venoval veľa svojho času i peňazí do zlepšenia zdravotnej starostlivosti po celom svete. Jeho dary vo výške cca 300 miliónov dolárov pre School of Medicine na UCLA viedli k tomu, aby škola niesla jeho meno, patrí aj k veľkým mecenášom umenia, LGBT komunity a organizácií, ktoré bojujú proti AIDS.

Azim Premji
Indický miliardár tvrdí, že byť bohatým ho nijak "nevzrušuje". Je to len dobre, aspoň nemá problém svoje peniaze rozdať. Stal sa signatárom Giving Pledge, založil Azim Premji Foundation, ktorá podporuje všeobecné vzdelanie, a to najmä na primárnej úrovni.

Jorge Paulo Lemann
Mládež je to, na čo sa zameriava Lemannova nadácia. Vo svojej rodnej Brazílii, kde sa vzdelávacie príležitosti výrazne líšia medzi sociálnymi skupinami, sa zaviazal k odstráneniu rozdielov zvýšením počtu učiteľov v krajine.

Roman Abramovič
Ruský oligarcha Abramovič je známy ako vlastník anglického futbalového tímu Chelsea FC. Vo svojej vlasti je aj známy filantrop, aj keď spory s prezidentom ho donútili krajinu opustiť. Aktívne sa podieľal na rôznych charitatívnych projektoch, osobitný záujem venuje detským domovom.

Laurene Powell Jobsová
Je dobre známa pre svoju filantropiu, s ktorou začala v roku 1997. Venuje sa zlepšeniu vzdelávacích príležitostí pre "zaostalých" študentov. V roku 2015 prišla s iniciatívou podporiť finančne žalostne poddimenzovaný systém verejného školstva v USA. Naďalej podporuje mnoho oblastí, ktoé sponzoroval jej zosnulý manžel.

David Rockefeller
Jedo starý otec, John D. Rockefeller je považovaný za jedného z prvých zástancov modernej filantropie v Amerike. Jeho tradíciu si David aj naďalej ctí. Je signatárom The Giving Pledge, a ako patriarcha rodiny Rockefellerovcov pracuje pre rôzne nadácie rodiny, ktoré sa pohybujú od umenia ku globálnemu programu rozvoja zamerané na posilnenie dobrých vzťahov medzi moslimskými a západnými národmi.

James Simons
Ďalší dobrosrdečný manažér hedžového fondu. V roku 2016 po ňom pomenovali asteroid, na počesť jeho príspevkom do oblasti matematiky. Avšak jeho polia charitatívneho záujmu sú skoro rovnako veľké ako jeho IQ. Od autizmu po výskum genómu a projektov s ekologickým pozadím, až ku záchrane svetových oceánov.

Aliko Dangote
Najbohatší človek Afriky v roku 2015, tiež známy ako jej "najväčší filantrop". Cez svoju Dangote Foundation založil mnoho sociálnych podnikov, rovnako ako obchodnú školu, a pomohol pri úsilie zmierniť dopad povodní v Pakistane a Nigérii.

Ray Dalio
Manažér hedžového fondu je zriedka kedy opisovaný v pozitívnom svetle. Ale Dalio si zaslúži uznanie za svoje úsilie o zlepšenie sveta. Dalio Foundation rozdala len v roku 2014 119 miliónov dolárov. Príjemcami sú mnohé inštitúcie, od duševného zdravia po meditácie a detské domovy v Číne, čo naznačuje skutočne širokú škálu záberu.

George Soros
Dlhodobý zástanca progresívnych a liberálnych postojov. Podpora sociálneho pokroku u neho začala v roku 1970, kedy finančne pomohol študentom v juhoafrickom apartheide. Je zakladateľom Inštitútu otvorenej spoločnosti, nadácie, ktorá okrem iného presadzuje nezávislosť médií. Pomáhal radu komunistických krajín pri prechode ku kapitalizmu na začiatku 1990.

Tadashi Yanai
Som už celkom starý, môj život sa chýli ku koncu, a ešte predtým ako umriem, budem musieť niečo urobiť. To sú Yanaiove slová, pôsobiace celkom skromne, vzhľadom k tomu, že vlastní štvrtú najväčšiu  odevnú maloobchodnú spoločnosť na svete. Najbohatší podnikateľ Japonska venoval  9,4 milióna dolárov na pomoc po zemetrasení a cunami v Tóhoku  v roku 2011. Finančné dary poskytol aj pre vzdelávanie.

Kjeld Kirk Kristiansen
Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Lego. Je kľúčovým členom nadácie Lego, ktorá podporuje učenie cez hru. Pomohlo vytvoriť programy, ktoré sú zábavné aj vzdelávacie. Rôzne iniciatívy rozbehol po celom svete v krajinách ako je Ukrajina, Južná Afrika a rodnej krajine stavebnice v Dánsku.

Denis O'Brien
Najbohatšia osoba narodená v Írsku. Ide o blízkeho priateľa Clintonových. Je známy pre svoje  sociálne cítenie. Založil nadáciu O'Brien Iris, ktorá pomáha zvýhodneným komunitám v jeho rodnej krajine. Okrem toho, nadácia si kladie za cieľ podporovať sociálne podniky a poskytuje podporné programy pre nadaných jednotlivcov a spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy