Nová rana pre úniu: Talianske NIE vychyľuje barometer „protisystémových“ nálad v Európe

, Bloomberg;ČTK;Reuters;La Repubblica Foto: SITA/AP

Taliani v celonárodnom referende odmietli reformu ústavy navrhovanú premiérom Matteo Renzim. Podľa odhadov zverejnených tesne po polnoci viedli odporcovia reforiem s 59% hlasov, informovala televízia RAI News. Účasť dosiahla takmer 70 percent. Renzi po polnoci oznámil, že rezignuje.

Renzi v televíznom vystúpení uznal porážku a poďakoval svojej vláde aj voličom. Následne oznámil, že jeho vláda končí a že v pondelok odnesie do Kvirinálského paláca, sídla talianskeho prezidenta, svoju rezignáciu. Už dávnejšie s hlasovaním spojil svoje ďalšie pôsobenie v úrade, podľa mnohých analytikov to bola chyba, pretože veľa odmietavých hlasov v referende bolo skôr známkou pre jeho vládu, nie vyjadrením názoru na samotné navrhované reformy. Tie mali zjednodušiť fungovanie politického systému krajiny, v ktorej od konca druhej svetovej vojny vydrží vláda v priemere niečo málo cez rok. Reforma mala posilniť Poslaneckú snemovňu a výrazne obmedziť vplyv Senátu, ktorý mal okrem iného prísť o možnosť zvrhnúť vládu a o vplyv na blokovanie zákonov.

Na zverejnené odhady výsledkov referenda reagovali obchodníci na menovom trhu. Euro v páre s dolárom začalo výrazne oslabovať. Porážka Renziho je totiž novú ranou Európskej únii, ktorá sa snaží prekonať celý rad kríz a chcela, aby taliansky premiér pokračovať vo svojich reformných snahách v silne zadlženej krajine. Renzi bol jediným ľavicovým premiérom v Európe, ktorý mal nejakú víziu budúcnosti EÚ a referendum prekladaných tiež ako barometer "protisystémových" nálad v Európe. Po Renziho porážke, ku ktorej prispeli populistické zoskupenia, vypukli v uliciach Ríma spontánne oslavy. "Začíname pracovať na vzniku vlády Hnutie piatich hviezd," vyhlásil Luigi di Maio z hnutia, ktoré vedie komik Beppe Grillo. Líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová zablahoželala Lige severu. "Taliani odmietli EÚ a Renziho. Musíme načúvať tejto túžbe národov po slobode," vyhlásila.


 

Odmietnutie ústavných reforiem v talianskom referende nemožno porovnávať s hlasovaním o vystúpenie Británie z Európskej únie. Povedal to v pondelok v Tokiu jeden z guvernérov Európskej centrálnej banky François Villeroy de Galhau. Pripustil ale, že výsledok nedeľňajšieho talianskeho referenda môže byť považovaný za zdroj neistoty. "Nemožno to prirovnávať k britskému referendu. Taliansky národ bol vyzvaný, aby hlasoval o vnútorných ústavných veciach, nie o členstve v EÚ," povedal Villeroy, ktorý je tiež guvernérom francúzskej banky. "Svet a Európa najmä v roku 2016 zaznamenali obdobie veľkých neistôt spojených s bezpečnosťou, hrozbou teroristických útokov, s Brexitom a nedávnym víťazstvom Donalda Trumpa v USA. Talianske referendum možno chápať ako ďalší zdroj neistoty, ale nemožno ho porovnávať s britským referendom." vyhlásil Villeroy na na seminári v Japonsku. Vyjadril dôveru v odolnosť eurozóny, čoho dôkazom je podľa neho ekonomický rast a posilňovanie trhu práce.

ECB sa zíde 8. decembra vo Frankfurte a očakáva sa, že predĺži program nákupu dlhopisov. Ešte pred usporiadaním talianskeho referenda bankové zdroje oznámili agentúre Reuters, že je ECB pripravená dočasne nákup talianskych vládnych dlhopisov navýšiť.

Porážka tiež môže poznamenať trhy, najmä bankový sektor, ktorý tento rok na milánskej burze stratil takmer polovicu hodnoty. Euro reagovalo na výsledky talianskeho referenda poklesom od úrovne 1,0625 k hladine 1,0585 EURUSD a obchodovalo sa najnižšie za 20 mesiacov. Potom však takmer všetky straty umazalo a okolo 10:00 už vykazovalo pokles o 0,1 percenta, 1,0650 dolára za euro.

Futures na európske akciové obchodovanie ukazujú na úvodný zostup, ktorý sa ale s blížiacim sa otvorením trhov znižuje: u indexu Eurostoxx o 0,3 percenta, u Stoxx50 o 0,5 percenta. Zostup už len o 0,1 percenta naznačuje nemecký DAX, zostup o 0,3% francúzsky index CAC a o 0,5% britský FTSE100. Výsledok dopadne aj na taliansku burzu, kde bankový sektor tento rok stratil takmer polovicu svojej hodnoty.

Výnosy na dlhopisových trhoch v priebehu piatka výrazne klesali. Časť z tohto pohybu išlo pravdepodobne na vrub nervozity pred talianskym víkendovým referendovým hlasovaním. Druhá časť z pohybu bol mohol byť výber ziskov, po tom, čo ceny v ostatných dňoch klesli až prirýchlo a pohyby sa javili na prestrelené.

Ak by finančné trhy reagovali príliš prudko, hlavná ekonómka nemeckej krajinskej banky Helaba, Gertrud Traudová, počíta s intervenciou Európskej centrálnej banky (ECB). Už pred referendom rizikové prirážky na talianske dlhopisy vzrástli. "Aj Renzi rovnako ako Cameron príliš riskoval," myslí si Traudová. V júli po hlasovaní Britov za odchod z Európskej únie (EÚ) zo svojho postu odstúpil aj vtedajší premiér David Cameron. 

"Pád vlády v Taliansku nie je ničím skutočne novým a Európa už prežila aj horšie veci," uviedol hlavný ekonóm banky ING-Diba Carsten Brzeski.Výsledok talianskeho referenda podľa neho síce vyvolá novú neistotu, ale v odmietnutí reformy ústavy vidí aj šancu. "Prechodná technokratická vláda môže riešiť problémy bankového sektora a opätovné meškanie reforiem spoločne s Európou s menšími ohľadmi než Renziho vláda."

 

Podľa talianskych zákonov musel Renzi usporiadať referendum o svojich plánoch na revíziu ústavy, ale spojiť s výsledkom svoju budúcnosť sa rozhodol sám. Tento krok fakticky premenil hlasovanie v plebiscit o Renzim a zjednotil rôznorodé opozičné sily v bitke o zosadenie najmladšieho talianskeho premiéra. Taliani od roku 1945 zažila viac ako 60 vlád. 

Ani Renziho odstúpenie nemusí podľa Reuters znamenať, že zmizne z politickej scény, ako sa to stalo v Británii v prípade Davida Camerona. Prezident Sergio Mattarello by mohol požiadať Renziho, aby všetko zvážil, a odvolať sa na jeho zmysel pre zodpovednosť v čase veľkej neistoty na trhu. Ak Renzi odmietne, bude musieť hlava štátu začať konzultácie s vodcami politických strán, aby sa pokúsila nájsť nového premiéra, ktorý bude musieť vypracovať nový volebný zákon. Ako šéf najväčšej strany v parlamente bude mať Renzi veľké slovo pri výbere nástupcu.

Za najpravdepodobnejší scenár ďalšieho vývoja agentúra AFP označila vymenovanie šéfa dočasnej technickej vlády, ktorá sa oprie o existujúcej parlamentnú väčšinu. Ďalšou možnosťou je rozšírená podpora Forza Italia.

Za silného uchádzača je pokladaný minister financií Pier Carlo Padoan či predseda Senátu Pietro Grasso. Úlohou kabinetu by bolo prijať rozpočet na budúci rok a pozmeniť volebný zákon pred prípadnými predčasnými voľbami. Mohla by ale vytrvať až do konca terajšieho obdobia vo februári 2018. Za najmenej pravdepodobnú možnosť AFP považuje okamžité rozpustenie parlamentu. 

Talianska ekonomika má dlhodobé problémy, býva radená ku krajinám PIIGS, ktoré sú z ekonomického pohľadu označované za perifériu. Patrí sem Portugalsko, Írsko, Taliansko, Grécko a Španielsko. Talianska ekonomika od roku 2008 znížila svoj výkon o 12 percent. Problémom je aj vysoký verejný dlh, ktorý dosahuje 133 percent HDP. To je najhoršie číslo po Grécku.

Trhy sa obávali najmä toho, že by sa zlyhanie bankového sektora v Taliansku prenieslo na ďalšie krajiny v eurozóne a problémy talianskych bánk by tak zapálili väčšiu krízu. Najohrozenejšie bankou je Banca Monte dei Paschi di Siena, tretia najväčšia finančná inštitúcia v krajine.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy