Smutná realita v grafoch: Každý štvrtý Slovák nie je schopný platiť svoje účty, rozmýšľame o vysťahovaní sa

, Intrum Justitia Foto: thinkstock

Podľa novej európskej správy ECPR 2016 má stále veľká časť Slovákov problém so splácaním dlhov. Veľa ľudí tiež prehlasuje, že nie sú schopní platiť svoje účty načas, nemajú dostatok peňazí na dôstojný život a majú len malú nádej na lepšiu budúcnosť.

Až 27 percent Európanov tvrdí, že občas nie je schopných platiť svoje dlhy
Výsledok za Slovensko je skoro identický, podľa zistení ECPR občas nie je schopných platiť svoje účty 25% slovenskej populácie. Zaujímavejšie je však porovnanie s Rakúskom, kde občas nie je schopných zaplatiť svoje účty len 19 % Rakúšanov. Ešte lepší výsledok zo susedných krajín dosiahlo Česko, tam sa v podobnej situácii ocitlo len 16 % opýtaných. Na opačnom konci pomyselnej tabuľky stojí z našich najbližších susedov Maďarsko, kde sa počet ľudí s problémami pri platení účtov vyšplhal na 37 %.  Približne tretina Slovákov však zároveň súhlasí s tvrdením, že nemá dostatok peňazí na "dôstojný život" a takisto len 1 z 3 má nádej, že sa jeho finančná situácia zlepší.

 

Odsťahovanie do inej krajiny zvažuje 22 % Slovákov
Z dôvodu zlej finančnej situácie uvažuje o odsťahovaní sa zo Slovenska až 22 % Slovákov. Ide o štvrtý najvyšší výsledok v tomto v tomto prieskume, po Maďarsku, Grécku a Taliansku. Tromi najpopulárnejšími krajinami, do ktorých sa zo Slovenska odchádza, sú Rakúsko (26 %), Česká republika (12 %) a Nemecko (11 %). 

 

1 z 5 Slovákov si počas uplynulého polroka požičal peniaze, aby mohol zaplatiť svoje účty
Každý piaty Slovák si počas uplynulých 6 mesiacov požičal peniaze alebo vyčerpal limit svojej kreditnej karty, aby mohol zaplatiť účty. Dva hlavné zdroje požičiavania si peňazí sú rodina (47 %) a priatelia (32 %). Až ako 3.možnosť uvádzajú obyvatelia Slovenska svoju banku. Podľa výsledkov v Európe je rodina ako zdroj požičiavania peňazí takisto na 1.mieste, za ňou sa však umiestnila ako zdroj financií vlastná banka a až na 3. mieste priatelia.  

Európania pod finančným tlakom
Ako spoločnosť, poskytujúca služby správy pohľadávok, ktorá každý deň poskytuje poradenstvo 50 000 ľuďom v celej Európe ohľadom oneskorených platieb, Intrum Justitia môže potvrdiť, že mnohí majú problémy zarobiť peniaze na svoju existenciu. "Výsledky naznačujú, že značná časť všetkých domácností má ťažkosti a že mnohí boli nútení požičať si peniaze na platenie účtov. Naše vlastné údaje tiež naznačujú, že ľudia, ktorí sa zadlžia v rannom štádiu života, majú s vekom tendenciu v tejto situácii  zotrvávať," hovorí Martin Musil z Intrum Justitia Slovakia, s.r.o.

Až 46 percent Slovákov sa za uplynulých 12 mesiacov dostalo do situácie, kedy aspoň jeden účet nezaplatili načas. Ich hlavným dôvodom je nedostatok peňazí (53 %). V Grécku neskoro zaplatilo účty načas 76 percent ľudí. Dánsko a Španielsko majú najnižšie percentá oneskorených platieb (30 a 31 percent), ale stále je to takmer jedna tretina populácie, ktorá sa v minulom roku omeškala s platbami. "To je samozrejme veľmi nepríjemné pre ľudí, ktorí majú ekonomické ťažkosti, ale tiež to predstavuje výzvu a zároveň hrozbu pre firmy a ich schopnosť rásť a najímať nových zamestnancov," dopĺňa Martin Musil.


Súvisiace články

Aktuálne správy