Dosť bolo mizerného života: Skutočný dôvod, prečo je obrovská šanca, že Taliani zaškrtnú „nie“ v nedeľnom referende

, Business Insider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Taliansky premiér Matteo Renzi tvrdí, že niet žiadneho ekonomického dôvodu pre jeho odstúpenie. Napriek tomu prisľúbil, že tak urobí, keď v nedeľnom referendum občania ústavné reformy odmietnu.

Stredoľavicový bývalý starosta Florencie oslávil tento mesiac 1000 dní v úrade. Chváli sa, že počas jeho vlády krajina dosiahla
slušný rast (o 1,6 percenta),
oživenie výdavkov domácností (až tri percentá),
nižšiu nezamestnanosť (pokles o jedno percento) a
zdravšie verejné financie (rozpočtový deficit znížil o 0,4 percentuálneho bodu).

Renziho čísla podporujú, tvrdia ekonómovia. Ale Antonio Medugno meria ekonomickú výkonnosť krajiny trochu inak. "Mám 36 rokov a pracujem na plný úväzok, k tomu zamestnávam ešte ďalších dvoch ľudí.  Napriek tomu nemám inú možnosť, než žiť v spoločnej domácnosti s rodičmi," cituje elektrikára z Neapolu agentúra AFP. "Môj otec má 63 rokov, pracuje ako vrátnik v škole a zarába 950 eur mesačne. Po celý život pracoval, ako môžu ľudia dostávať takéto biedne platy?"

Aj on je dôkazom toho, prečo by mohli v nastávajúcom referende Taliani hlasovať nie. Zdanlivo ide o plebiscit zameraný na návrhy týkajúce sa reformy parlamentného systému krajiny, ale mohol by tiež byť predzvesťou začiatku konca doteraz populárneho mladého premiéra. Renzi sa uchopil moci po zmene síl v rámci strany, doteraz dohliadal na pomalú, ale istú regeneráciu po rokoch stagnácie a recesie.

Predstavitelia priemyslu uvítali to, v čom Renzi vidí možnosti prebudenia na trhu práce a podporu širšieho reformného programu. Najmä jeho plány reorganizovať pomalý súdny systém, ktorý sa vníma ako hlavná prekážka rozvoju investícií. Problémom tohto 41-ročného politika je, že napriek prísľubom krajina zažíva iba mierne zlepšenie. Stredná trieda v Taliansku má pocit, že je "žmýkaná ".

Milióny obyčajných rodín museli roky čeliť klesajúcim reálnym príjmom. Rovnako ako v iných častiach západného sveta. Mnohí mladí ľudia zistili, že ich život bude tvrdší v niektorých ohľadoch, ako to bolo v prípade ich rodičov. Dve tretiny Talianov vo veku 18-34 rokov stále žije v spoločnej domácnosti s rodičmi, vlastniť alebo dokonca prenajať si svoje vlastné bývanie pre nich zostáva nesplneným snom. Ceny nehnuteľností hrajú v prospech staršej generácie.

Základným problémom nie je to, že rast je anemický, ale že to trvá desať a viac rokov, hovorí Pietro Reichlin, profesor ekonómie na rímskej Luiss univerzity. Podľa neho je problém v konkurencieschopnosti výroby a exportne riadenej ekonomike. V potravinárskom segmente, v nápojoch, móde a dizajne, luxusnom odvetví všeobecne, talianske spoločnosti pekne rastú. Ale v mnohých iných, investične dôležitých sektoroch, majú problémy. A pretože Taliansko prijalo euro pred 16 rokmi, zabezpečenie konkurencieschopnosti prostredníctvom devalvácie už neprichádza do úvahy. "Ide o problémy, ktoré nikdy nebudú vyriešený v jednom parlamente," povedal Reichlin.

Taliansko po prijatí eura nedokázalo zareagovať dostatočne rýchlo. Nedokázalo prejsť od modelu devalvácie meny k modelu založenom na zvyšovaní produktivity a výroby a služieb s vyššou pridanou hodnotou. "Renzi chápe túto výzvu a jeho reforma sa snaží urýchliť bolestivo pomalý proces prechodu," vysvetľujú analytici. Olej do ohňa priliali aj banky svojou neochotou požičiavať na základe skúseností s nesplácanými úvermi. Alberto Baban, z organizácie združujúcej zamestnávateľov, hovorí, že veľa malých a stredných podnikov s dobrým základom má pred sebou prekážky v podobe "neustále sa zhoršujúcej úverovej krízy." Ekonóm Badian si myslí, že Renzi pochybil, keď nepoužil štátne fondy na rekapitalizáciu postihnutých bánk, kým tak urobiť mohol. Európske pravidlá týkajúce sa týchto krokov sa zmenili na začiatku tohto roka.

Paradoxne, práve kríza v bankovom sektore by mohla Renziho pred nedeľnou popravou spasiť. Prieskumy verejnej mienky hovoria o tom, že tábor za odmietnutie reforiem má významný náskok, ale stále asi štvrtina až tretina voličov zatiaľ rozhodnutá nie je. Niektorí analytici živia špekulácie o trhových turbulenciách po hlasovaní, keď výsledky pošlú tie najslabšie banky do likvidácie. To by mohlo podnietiť ďaleko širšiu krízu a práve preto by sa mal zväčšiť tábor tých, ktorí zaškrtnú áno.

Renzi po referende nebude nútený odstúpiť. Jeden z jeho priateľov z obchodného sveta, luxusný módny magnát Brunello Cucinella, neočakáva, že by sa vzdal svojej misie modernizovať Taliansko. "Nemyslím si, že sa niečo vážne stane v prípade, že sa väčšina v referende vysloví za nie. Nemyslím si, že to bude znamenať, že opustí politiku úplne. Je to niekto, s kým môžeme počítať, že prenesie Taliansko na modernej éry."

Súvisiace články

Aktuálne správy