Čínska ekonomika pokračuje v oživovaní

Čínska ekonomika pokračovala v novembri v miernom oživovaní, ako signalizujú dva indikátory z výrobného sektora. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Oficiálny index nákupných manažérov (PMI), ktorý viac zohľadňuje štátne podniky, v novembri nečakane vzrástol na 51,7 bodu z 51,2 bodu v októbri a bol najvyšší za viac než dva roky. Ekonómovia počítali s jeho poklesom na 51 bodov.
Index PMI spoločnosti Caixin v novembri síce klesol na 50,9 bodu z 27-mesačného maxima 51,2 bodu v októbri, zostal však nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie, a bol na druhej najvyššej úrovni za 2 roky.
Čínsky výrobný sektor zaznamenal nárast aktivity už tretí mesiac po sebe, čo je najdlhšie obdobie jeho expanzie od konca roka 2014.
„Čínska ekonomika pokračovala v novembri v oživovaní, aj keď v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne stratilo dynamiku,“ uviedol ekonóm firmy Caixin Čung Čeng-šeng. Údaje o zamestnanosti a zásobách však podľa neho signalizujú, že fundamenty ešte stále nie sú dostatočne solídne. „Investori musia byť pripravení na riziko poklesu v najbližších mesiacoch.“
Čínska ekonomika v prvých 9 mesiacoch vzrástla o 6,7 %. Podporil ju boom na realitnom trhu, nárast investícií do infraštruktúry a expanzia úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy