Novým trendom sú plastové peniaze: Vegáni sú znechutení, prečo ich odmietajú používať?

, Bloomberg;BBC;quartz;ČTK Foto: SITA/AP;BOE;InnoviaFilms

Loj. Hovädzí, alebo baraní. Ale aj sadlo z prasiat. Tuk, ktorý má pevnú konzistenciu pri izbovej teplote sa často používa pri výrobe sviečok a mydiel. Ale prečo by sa mal objavovať v bankovkách?

V septembri dala do obehu centrálna banka vo Veľkej Británii nové bankovky, čím sa odklonila od trendu razeného 300 rokov. Prechod od papierových peňazí na polymérové bankovky zdôvodnila ich životnosťou. Okrem toho, že vydržia dlhšie, ponúkajú aj viac bezpečnostných prvkov. Niektorí spotrebitelia ale zostali frustrovaní, pretože nové peniaze neraz uviazli automatoch. Najnovšie sa vlna odporu proti nim dvihla aj z celkom proziackého dôvodu.

Je tu jedna vec, ktorú Bank of England doteraz nedokomunikovala. Nové bankovky obsahujú živočíšny tuk. Správa sa pôvodne objavila na Twitteri, kde centrálna banka zverejnila svoju kladnú odpoveď na otázku, či má v sebe nová 5 librovka aj takúto zložku, z čoho by možno vegáni a vegetariáni mohli zostať smutní. Čo iné by sa mohlo skrývať za petíciou, ktorú podpísalo viac ako 20 000 ľudí? 

"Prečo by peniaze museli obsahovať niečo živočíšne? Je to smiešne. Určite existujú náhrady a materiály, s ktorými sa dá dosiahnuť to isté," argumentuje Martha McCossová, jedna zo signatárok petície. Suzanne Bradshawová s ňou súhlasí. "Použitie produktov živočíšneho pôvodu je úplne zbytočné. Je už na čase, aby sa v 21. storočí používali pri výrobe bankoviek materiály šetrnejšie k životnému prostrediu a etické produkty." Na rozdiel od sviečok a mydiel, vegáni nemôžu odmietnuť používanie hotovosti, a to aj v čoraz viac sa presadzujúcej bezhotovostnej spoločnosti. Sú aj takí, čo celý tento rozroch berú s nadhľadom. Verejne špekulujú, koľko má päťlibrovka "s príchuťou slaniny" kalórií a dotknutým vegetariánom ponúkajú, že ich nových bankoviek zbavia. 

Niekoľko zástupcov britských hinduistov vyhlásilo, že zváži zavedenie zákazu nosenia nových päťlibrovek do svojich chrámov. Hinduisti totiž považujú kravy za sväté. Mnoho z nich napríklad nenosí topánky alebo koženú galantériu vyrábanú z kože zvierat zabitých na bitúnkoch.

Židovskí duchovní, ktorých náboženstvo rovnako obsahuje niektoré obmedzenia pre používanie zvieracích produktov, sú zmierlivejší. "Nová bankovka židom nespôsobí žiadny problém, pokiaľ ju nezjedia," konštatoval hovorca Rady zástupcov britských židov Simon Round. "Židia nesmú loj konzumovať, ale dotýkať sa ho môžu," doplnil.

Britská centrálna banka vo vyhlásení napísala, že zatiaľ neplánuje zloženie plastovej bankovky zmeniť..Zatiaľ Bank of England vydala 440 miliónov plastových bankoviek, do roku 2020 by už všetky bankovky krajiny mali byť nahradené novými, z polyméru.

Mark Robertshaw, generálny riaditeľ firmy Innovia, ktorá je najväčším svetovým výrobcom plastových peňazí, prechádza tlačiarenským závodom v anglickom Wigton, asi 16 kilometrov od škótskych hraníc, s balíčkom hotovosti. Najskôr vyťahuje mexickú päťdesiatku, potom kanadskú dvacku, austrálsku päťdolárovku a britskú päťlibrovku. Na rozdiel od eur a amerických dolárov majú tieto bankovky mierny lesk a pri dotyku máte pocit voskovaného papiera. To je preto, že do závodu vstúpili pôvodne ako plastové guľôčky.

Proces výroby bankovky sa začína roztavením malých plastových guľôčok v peci pri teplote viac ako 194 stupňov Celzia. Za pomoci vzduchu sa vytvorí obrovská bublina, čím sa plast natiahne do tenkého filmu.

Tento materiál sa potom pomocou valčekov uhladí a natiahne až na 65-násobek svojej pôvodnej dĺžky. Na plast sa pomocou špeciálneho atramentu natlačia hologramy a ďalšie bezpečnostné prvky a rozreže sa na hárky s 60 bankovkami, ktoré sa potom pošlú do tlačiarne cenín. Tam dajú bankovkám podobu. Plast má jedinečné chemické označenie, takže skener o veľkosti kľúčenky, aký používajú obchodníci a banky, dokáže určiť, či je bankovka pravá. Žiadna mena zatiaľ nie je odolná voči falšovaniu, cieľom však je, aby falšovanie bankovky bolo tak ťažké, že sa to jednoducho neoplatí. Kanadská vláda tvrdí, že od zavedenia plastových bankoviek sa počet falošných bankoviek prudko znížil.

Výroba plastovej bankovky stojí niekoľko centov, zhruba dvojnásobok toho, čo výroba papierovej. Jej životnosť je však päťkrát dlhšia. "Môžete ich vyprať v práčke. Môžete ich ponoriť do vína," upozorňuje Robertshaw. Videá na Youtube ukazujú, že nová päťlibrovka sa dá použiť aj ako ihlu na prehranie vinylovej platne, na iných je zase vidieť, že sa v ohni roztaví. "Netvrdíme, že sú nezničiteľné," poznamenáva Robertshaw.

Hoci tieto bankovky zatiaľ tvoria iba tri percentá bankoviek po celom svete, je po ruke hneď niekoľko dôvodov, prečo sa významnejšie v odvetví výroby bankoviek uchytia firmy ako je Innovia. Hodnota sektora sa odhaduje na 1,3 miliardy USD. Zo zhruba 50 miliárd plastových bankoviek, ktoré sú vo svete v obehu, ich Innovia vyrobila viac ako 99 percent. Británia sa vďaka novej päťlibrovke stala zatiaľ poslednou, ktorá sa zo zhruba 30 krajín, rozhodli preorientovať sa na plastovú hotovosť.

Výroba bankoviek riadne pokročila od čias čínskych dynastií Tchang alebo Sung pred viac ako tisícročím. Už to dávno nie je nič také, ako čo v 13. storočí cestovateľ Marco Polo priviezol do Európy ako prvé ázijské bavlnené peniaze. Predtým sa na platenie používal kov, mušle či soľ. Materiály dnes musia odolať trhlinám a škvrnám a ich súčasťou je komplex stále zložitejších bezpečnostných prvkov, ktoré majú bankovky ochrániť pred falšovaním. "Za výrobou bankoviek stojí rozsiahly vedecký výskum, o ktorom zrejme ľudia ani nevedia," hovorí Victoria Clelandová z britskej centrálnej banky Bank of England. Predtým, než Británia udelila zákazku na výrobu plastových libier firme Innovii, jej tím strávil viac ako päť rokov štúdiom materiálov pre novú bankovku. Skúmal napríklad či sa do určitého polyméru dá ľahko začleniť hologram overujúci pravosť bankovky. Prvých 440 miliónov plastových päťlibroviek vypustila Británia do obehu v septembri. V júni by mala prísť nová desaťlibrovka. Aj tú vyrobí Innovia, firma s bohatými skúsenosťami.  

Innovia začínala v 30. rokoch minulého storočia ako výrobca celofánu a v polovici storočia expandovala na firmu špecializujúca sa na balenie cigariet a štítkov na fľaše so šampónom, ktoré stále vyrába. Bankovky pridala k svojmu portfóliu v 80. rokoch, keď austrálska centrálna banka hľadala alternatívu, ktorá by lepšie odolala teplu u protinožcov. Dnes sa bankovky na celkových ročných príjmoch firmy, ktoré dosahujú 380 miliónov libier, podieľajú zhruba tretinou. 

Panuje všeobecný názor, že hotovosť mizne a budúcnosť patrí digitálnym platbám. Štatistiky ale tento názor nepotvrdzujú. Počet bankoviek v obehu rastie o zhruba tri percentá ročne. Budú jednotky a nuly digitálneho sveta a plasty toho reálneho popri sebe existovať paralelne, alebo je to len jeden z pokusov, ako historické platidlo udržať pri živote?

Súvisiace články

Aktuálne správy