Trhom v USA a Japonsku sa darilo, Európa oslabila

Americký Dow Jones posilnil o 0,3 percenta, nemecký DAX si odpísal 0,5 percenta a japonský Nikkei stúpol o jedno percento.

Americkému akciovému trhu sa v stredu darilo. V úvode obchodovania akcie väčšinou oslabili, ale potom sa pomaly zotavili. Indexy Dow Jones a Standard & Poor’s 500 opäť dosiahli rekordné úrovne. Posilnili firmy vyrábajúce stroje a zariadenia, a to vďaka správe o dobrých hospodárskych výsledkoch spoločnosti Deere. Zdraželi aj akcie bánk, keďže sa zvýšili výnosy z dlhopisov. Technologické firmy však oslabili. Výrobca tlačiarní a osobných počítačov HP Inc totiž zverejnil prognózu, ktorá ráta s tým, že jeho zisk bude slabý.
Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,3 percenta na 19 083,18 bodu a index Standard & Poor’s 500 si prilepšil o 0,1 percenta na 2 204,72 bodu. Technologický Nasdaq si však odpísal 0,1 percenta a uzavrel na úrovni 5 380,68 bodu. Výrobca poľnohospodárskych a stavebných strojov Deere vykázal vyšší zisk, ako analytici očakávali. Akcie firmy stúpli o 11 percent. Firma Caterpillar vyrábajúca stavebné a ťažobné zariadenia posilnila o 2,7 percenta, spoločnosť United Technologies vyrábajúca výťahy a letecké motory si pripísala 1,1 percenta.

Európskym akciovým trhom sa v stredu nedarilo. Index nemeckej burzy DAX si odpísal 0,5 percenta, francúzsky index CAC 40 si pohoršil o 0,4 percenta a britský akciový index FTSE 100 tiež mierne oslabil. Japonskú burzu však podporil pokles jenu a hlavný tokijský index Nikkei vo štvrtok posilnil o jedno percento.

Súvisiace články

Aktuálne správy