Rast nemeckej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalil

Pokles exportu a neistota po hlasovaní Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) pribrzdili počas leta rast nemeckej ekonomiky. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v 3. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi zvýšil o 0,2 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis a potvrdil svoj prvý odhad. V 2. kvartáli si nemecká ekonomika polepšila o 0,4 % a v prvých troch mesiacoch 2016 vzrástla o 0,7 %.
Motorom rastu ekonomiky bola od júla do septembra spotreba domácností, štátne výdavky, napríklad na zvládnutie prílevu utečencov, a stavebný boom. Výdavky domácností vzrástli o 0,4 % a rast verejných výdavkov sa spomalil na 1 % z 1,2 %.
Naopak, firmy v prvom kompletnom kvartáli po hlasovaní za brexit obmedzili investície, ktoré klesli o 0,6 %. Ďalšou brzdou exportne orientovanej nemeckej ekonomiky bol zahraničný obchod. Vývoz sa totiž znížil o 0,4 % a dovoz stúpol o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa HDP na kalendárne upravenej báze v 3. kvartáli zvýšil o 1,7 % po 1,8-% náraste v predchádzajúcom štvrťroku. Na cenovo upravenej báze HDP stúpol o 1,5 % po 3,1-% zvýšení v 2. kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy