Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových nezamestnaných Američanov minulý týždeň vzrástol o 18 tis. na sezónne upravených 251 tis., ale celkový počet ľudí poberajúcich dávky v nezamestnanosti je medziročne nižší o vyše 6 %.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň zvýšil. Americké ministerstvo práce v stredu informovalo, že počet nových nezamestnaných vzrástol o 18 tis. na sezónne upravených 251 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, sa znížil o 2 tis., pričom bol tiež na úrovni 251 tisíc. Celkový počet Američanov poberajúcich dávky v nezamestnanosti bol na úrovni 2,04 mil., čo znamená medziročný pokles o vyše 6 percent.

Ekonómovia predpokladali, že počet nových nezamestnaných v USA opäť stúpne po tom, ako v predošlom týždni klesol najnižšie od roku 1973. Miera nezamestnanosti v USA je 4,9 percenta, čiže je takmer na úrovni, ktorú väčšina ekonómov považuje za úplnú zamestnanosť. Ďalším znakom dobrej situácie na trhu práce je aj to, že platy amerických zamestnancov sa minulý mesiac zvýšili najviac za sedem rokov. Prijímanie nových zamestnancov sa však spomalilo. Ekonomika USA v tomto roku vytvára v priemere 181 tis. nových pracovných pozícií mesačne, pričom vlani to bolo v priemere 229 tis. mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy