Trh spotrebného tovaru na Slovensku vzrástol o 10,5 %

Najdynamickejšou kategóriou spomedzi technického spotrebného tovaru boli telekomunikácie s medziročným rastom tržieb takmer o tretinu.

Trh technického spotrebného tovaru na Slovensku v treťom kvartáli 2016 vrástol v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 10,5 % na sumu 240 miliónov eur. Najdynamickejšou kategóriou spomedzi technického tovaru boli telekomunikácie s medziročným rastom tržieb o 32,2 % na 70 miliónov eur. Naopak, fotografický sektor s tržbami štyri milióny eur zaznamenal najväčší pokles, a to o 21,8 %. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnila spoločnosť GfK.

Sektor spotrebnej elektroniky v treťom štvrťroku zaznamenal rast tržieb o 11,2 %, najmä vďaka pozitívnemu vývoju v kľúčovej kategórii televízorov. V treťom kvartáli vzrástol aj sektor veľkých domácich spotrebičov o 3,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Rovnako pozitívny vývoj sa prejavil aj v sektore malých domácich spotrebičov, pričom tomuto odvetviu podľa GfK medziročne vzrástli tržby o 13,9 %.

Obrat v sektore informačných technológií klesol v treťom kvartáli tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 1,4 % na sumu 54 miliónov eur. Pokles zaznamenali obe kategórie osobných počítačov, stolové aj prenosné. Z prieskumu GfK ďalej vyplýva, že sektor kancelárskej techniky si v minulom kvartáli polepšil o 0,8 % a dosiahol tržby v hodnote štyroch miliónov eur.

GfK Temax sleduje predaje technického tovaru vo viac ako 41 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy