Zisk firmy Thomas Cook za jej uplynulý účtovný rok oslabil

Čistý zisk britskej spoločnosti podnikajúcej v turizme za jej účtovný rok 2016 medziročne klesol na 9 mil. britských libier (GBP) z úrovne 19 mil. GBP.

Britská spoločnosť Thomas Cook podnikajúca v oblasti turizmu vo svojom účtovnom roku 2016, ktorý sa skončil v závere septembra, evidovala pokles čistého zisku na sumu 9 mil. britských libier (GBP) z úrovne 19 mil. GBP v predošlom účtovnom roku. Firma o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke. Mierne sa znížil aj základný zisk firmy pred úrokmi a zdanením (EBIT), a to na 308 mil. GBP zo sumy 310 mil. GBP, hoci k nemu 39 mil. GBP prispel vývoj na devízovom trhu, ktorý bol pre firmu priaznivý.
Zníženie základného zisku pred úrokmi a zdanením podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Fankhausera bolo odzrkadlením poklesu dopytu po dovolenkách v Turecku a vplyvu útokov v Bruseli na podnikanie firmy v Belgicku. Tržby spoločnosti Thomas Cook za jej účtovný rok končiaci sa v septembri medziročne klesli iba mierne, a to o 22 mil. GBP na 7,812 mld. GBP. Vedenie firmy odporučilo zo zisku prvýkrát za päť rokov vyplatiť dividendy, a to v sume 0,5 pence na akciu.

Spoločnosť Thomas Cook eviduje medziročný rast objednávok pobytov na nadchádzajúcu zimnú sezónu o 2 percentá, ale ceny pobytov sa o 2 percentá znížili. Bez zahrnutia Turecka firma dosiahla medziročný rast objednávok pobytov o 5 percent.

(1 EUR = 0,85423 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy