Totálny rozdiel: Ako Európa a USA regulujú veľké banky

, FT Foto: SITA/AP

Banky sa pripravujú na ďalší úder proti globalizácii. Ako informuje Financial Times, Európska únia navrhuje sprísnenie kapitálových a likvidných požiadaviek na dcérskych veriteľov v Európe, s cieľom, aby boli tieto obchodné jednotky bezpečnejšie a oslabil sa ich širší ekonomický dopad v prípade krízy.

Návrhy, ak budú prijaté, by komplikovali bankám presúvať kapitál v rámci svojich globálnych sietí, čo by zdražilo podnikania v medzinárodnom meradle.

Aj keby boli samostatné dcérske pobočky bezpečnejšie, spĺňajúc podmienky miestnej regulácie, v krajinách ako je Francúzsko a Nemecko, celkovo by mohli byť banky zraniteľnejšie na úrovni skupiny. Napríklad by nedokázali tak jednoducho presunúť zdroje z dobre kapitalizovanej dcérskej spoločnosti v jednej krajine do druhej, ktorá by sa ocitla uprostred krízy.

Tento návrh odráža podobné nariadenia zavedené v USA v roku 2014, ktorý zvýšil kapitálové požiadavky na európske banky pôsobiace v Amerike.

Dopady návrhu by sa ľahko mohol prehliadnuť pri tohtoročnom krachu niektorých obchodných spoločností a trendom presunu, ak by skutočne došlo k Brexitu, ale netreba zabúdať na potenciál, aký návrh má pri vytváraní škody v rámci globalizovaného podnikania.

Čím ťažšie a drahšie je pre banky presúvanie kapitálu v medzinárodnom meradle, tým menej ziskové a príťažlivé budú ich služby. To sa samozrejme odrazí v nákladovosti ich podnikania.

V súčasnosti sa banky musia vysporiadať s čoraz náročnejším regulačným prostredím. Centrálni bankári a regulátori ako je Bazilejský výbor pre bankový dohľad, nemajú jednostranný postoj, ako zabezpečiť bezpečnejší rast bankového sektora. Európski regulátori sa čoraz viac zameriavajú na svojich amerických náprotivkov, obviňujú ich, že navrhujú pravidlá, z ktorých majú prospech predovšetkým ich domáce banky na úkor tých ostatných.

John Cryan

Šéf Deutsche Bank John Cryan vyjadrili tieto obavy na konferencii minulý týždeň v piatok. "Myslím, že je načase, aby Európa začala so zavádzaním pravidiel, z ktorých bude mať prospech Európa a nehrali sa na nejaké politiky celosvetovej harmonizácie, ktorá dobre vyzerá na papieri, ale nie je relevantná v prípade  čohokoľvek," cituje Cryana Financial Times. Obchodné dohody ako TTIP, či TTP tak nie sú jedinými medzinárodnými dohodami, ktorých podpis sa aktuálne dostáva na pretras. 

Súvisiace články

Aktuálne správy