Príliš silný dolár: 4 dôvody, prečo sa ukončí akciovú rally už budúci rok

, kurzy.cz Foto

Americký dolár od zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta silne rastie. Dolárový index sledujúci výmenné kurzy v rámci koša 16 hlavných párov posilnil nad 100 bodov, čo znamená, že zelené bankovky sú teraz najtvrdšie od roku 2003.

Podľa analytikov bude mať silný dolár negatívny vplyv na väčšinu aktív a má rozhodne potenciál ukončiť niekoľkoročnú rastovú rally amerických akciových trhov už v budúcom roku. Naposledy bol negatívny vplyv príliš silného dolára celkom jasne viditeľný na prelome rokov 2014/15.

Komoditný kolaps
Odhaduje sa, že 3Q bude pre index S&P 500 prvým štvrťrokom vykazujúcim rast firemných ziskov od roku 2015 a to predovšetkým vďaka oživeniu ziskov v sektore komodít a ťažby. Silný dolár tradične komoditám nepraje, pretože jeho rast znižuje celkový dopyt. Pokiaľ bude dolár aj naďalej rásť, bude to predznamenávať opätovné zhoršenie výsledkov v spomínaných sektoroch.

Ohrozenie ziskov medzinárodných korporácií
Veľké množstvo amerických firemných ikon generuje hlavné alebo podstatné príjmy mimo územia USA v tamojších lokálnych menách. Výmenné kurzy výrazne ovplyvňujú celkové výsledky firiem. Rast dolára má na to negatívny vplyv.

Otrasy na rozvíjajúcich sa trhoch
Príliš silný dolár bude sťažovať konkurencieschopnosť amerických vývozcov na svetových trhoch.

Pokles firemných výdavkov a pôžičiek
Príliš silný dolár bude negatívne ovplyvňovať schopnosti firiem čerpať pôžičky a úvery v dolároch, čo môže utlmiť celkový dopyt a tak negatívne ovplyvniť tvorbu firemných ziskov. Silnejší dolár tiež sťažuje schopnosť splácať už existujúce pôžičky.

Súvisiace články

Aktuálne správy