Ceny výrobcov v USA v októbri nečakane stagnovali

Ceny amerických producentov zotrvali v októbri na septembrovej úrovni, keď na jednej strane ceny tovarov vzrástli, na druhej ale ceny v oblasti služieb zaznamenali pokles. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré sa odvolali na údaje amerického ministerstva práce.
Ministerstvo oznámilo, že po septembrovom medzimesačnom raste o 0,3 % zaznamenali ceny amerických výrobcov v októbri stagnáciu. Výsledok prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že ceny výrobcov porastú rovnakým tempom aj v októbri.
Na jednej strane sa zvýšili ceny tovarov, a to o 0,4 %. Dôvodom bol výrazný rast cien energií, ktorý dosiahol 2,5 %. Zvýšili sa aj ceny leteckého paliva, niektorých chemických produktov, ale napríklad aj hovädzieho a teľacieho mäsa.
Na druhej strane, ceny v oblasti služieb klesli o 0,3 %, pod čo sa podpísal najmä pokles cien za maklérske a iné finančné služby. Ten dosiahol rekordných 5,7 %.
Jadrové ceny výrobcov, ktoré nezahrňujú nestabilné ceny potravín a energií, klesli v októbri o 0,2 %. Vymazali tak rast zo septembra, ktorý dosiahol rovnako 0,2 %. Ekonómovia opäť čakali, že októbrový výsledok bude totožný s vývojom v predchádzajúcom mesiaci.
V medziročnom porovnaní sa ceny amerických producentov zvýšili v októbri o 0,8 %. V porovnaní so septembrom to znamená mierne zrýchlenie, keď v septembri sa ceny výrobcov zvýšili medziročne o 0,7 %. Aj keď tempo rastu nebolo výrazné, bolo to stále najvyššie medziročné tempo rastu cien výrobcov od decembra 2014. Jadrové ceny výrobcov dosiahli rast na úrovni 1,2 %.
Ekonómovia teraz čakajú na správu ministerstva práce o vývoji spotrebiteľských cien. Tú by malo ministerstvo zverejniť vo štvrtok 17. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy