Nezamestnanosť v Turecku vzrástla v auguste na takmer 2-ročné maximum

Nezamestnanosť v Turecku vzrástla v auguste viac, než sa čakalo, pričom dosiahla takmer dvojročné maximum. Ukázali to dnes zverejnené údaje tureckého štatistického úradu. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Miera nezamestnanosti na neupravenej báze dosiahla v Turecku v auguste 11,3 % oproti 10,7-% úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s rastom nezamestnanosti na 11,1 %. Augustová nezamestnanosť je najvyššia od januára 2015, keď dosiahla rovnako 11,3 %.
Rast zaznamenala nezamestnanosť aj po úprave o sezónne vplyvy a rástla aj miera nezamestnanosti mladých. V prípade celkovej nezamestnanosti upravenej o sezónne vplyvy táto dosiahla 11,4 % oproti 11,2-% hodnote v júli. Čo sa týka nezamestnanosti mladých ľudí, teda v kategórii do 25 rokov, vzrástla mierne z 19,8 % na 19,9 %.
Od polovice júla, keď Turecko zažilo neúspešný pokus o vojenský prevrat, turecká vláda vyhodila z práce desaťtisíce štátnych zamestnancov. Zhoršili sa aj vyhliadky tureckej ekonomiky, pričom prognózu rastu hospodárstva na tento aj budúci rok zhoršili medzinárodné inštitúcie, ako aj samotná turecká vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy