Rast HDP Slovenska bol v 3. kvartáli vyšší ako priemer EÚ

Slovenské hospodárstvo v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnilo o 0,7 %, rast v rámci celej Európskej únie bol na úrovni 0,4 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,4 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medzikvartálne tempo rastu ekonomiky eurozóny aj celej EÚ bolo rovnaké ako v druhom štvrťroku.
Medziročne sa ekonomika eurozóny počas júla až septembra zväčšila o 1,6 percenta a hospodárstvo celej Európskej únie v porovnaní s tretím kvartálom vlaňajška vzrástlo o 1,8 percenta. Medziročné tempo rastu ekonomiky eurozóny a celej EÚ sa tak v porovnaní s druhým štvrťrokom nezmenilo.

Medzikvartálny aj medziročný rast ekonomiky Slovenska bol počas júla až septembra silnejší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú Európsku úniu. Slovenský HDP v treťom štvrťroku podľa údajov Eurostatu medzikvartálne posilnil o 0,7 percenta a medziročne o 3,2 percenta. V druhom štvrťroku bol podľa údajov Eurostatu medzikvartálny rast HDP Slovenska 0,9 percenta a medziročný na úrovni 3,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy