Mesto Nitra má na zimu pripravenú techniku aj 800 ton posypového materiálu

Mesto Nitra sa pripravuje na zimné obdobie, ktoré sa oficiálne začne 15. novembra a skončí sa po 15. marci. Na posýpanie a údržbu ciest počas nadchádzajúcej zimy má radnica k dispozícii 300 ton soli a 500 ton drviny. Okrem toho je pripravených 30 kontajnerov s posypovou zmesou. Počas zimného obdobia bude mesto využívať na udržiavanie zjazdnosti ciest 15 mechanizmov a vozidiel určených na posyp, odhŕňanie a odvoz snehu. Počas zimy budú k dispozícii aj čaty pracovníkov, ktorí budú ručne čistiť zastávky mestskej autobusovej dopravy, mosty, schody a ďalšie komunikácie.
V Operačnom pláne zimnej údržby sú stanovené aj podmienky, na základe ktorých sú poverení pracovníci povinní vykonávať starostlivosť o cesty a chodníky. Okrem iného k ich povinnostiam patrí napríklad aj kontrola zjazdnosti ciest, ktorá sa musí vykonávať, ak teplota dosiahne menej ako tri stupne Celzia a vlhkosť vzduchu je vyššia ako 80 percent. Pre kontrolu stavu zjazdnosti vozoviek je vytvorený sedemčlenný tím pracovníkov zložený z dispečera a šiestich vodičov.
Magistrát pripomína, že za udržiavanie niektorých komunikácií počas zimy sú zodpovední aj majitelia a správcovia budov. „Prevádzkovatelia bytov a obytných budov sú povinní udržiavať v schodnom stave pešie komunikácie pozdĺž ich nehnuteľností. V rámci tejto povinnosti musia zaisťovať údržbu prístupových chodníkov a spojovacích chodníkov k týmto objektom. Toto ustanovenie platí pre chodníky dôležité z hľadiska prístupu k dopravným alebo spoločensky významným častiam v meste,“ uvádza sa v Operačnom pláne zimnej údržby.

Súvisiace články

Aktuálne správy