Vyzýva vládu stiahnuť novelu o poisťovníctve z rokovania parlamentu

Návrh novely zákona o poisťovníctve, ktorým sa má zaviesť retroaktívne 8-% odvod z neživotného poistného, nezmyselne trestá zodpovedných, dobrovoľne poistených občanov a firmy a je jasne protiústavný. Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO) preto vyzýva vládu, aby návrh v tejto podobe stiahla z rokovania parlamentu. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia najväčších poisťovní pôsobiacich na Slovensku, ktoré sú zároveň členmi SLASPO.
„Zo znenia návrhu a praktického dopadu je zrejmé, že štát chce trestať zodpovedných občanov a podnikateľov, ktorí sa poisťujú dobrovoľne, pretože sú zodpovední za seba, svoje rodiny a za svoje podnikanie. Vláda na nich chce uvaliť 8-% skrytú daň a potrestať ich za to, že dobrovoľne a zodpovedne chránia seba a svoj majetok. Tento návrh je navyše podľa nášho názoru protiústavný. Preto vyzývame vládu, aby návrh stiahla z parlamentu,“ povedala Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní.
Podľa šéfov jednotlivých poisťovní vládny návrh novely porušuje Ústavu SR, ktorá zakazuje retroaktivitu, stanovuje zásadu daňovej spravodlivosti, keďže odvod má postihnúť hrubé príjmy poisťovne bez zohľadnenia jej hospodárskeho výsledku.
Ako zdôraznili, aj Národná banka Slovenska (NBS) varuje, že navrhovaný odvod z poistného, ktorého výšku očakáva Ministerstvo financií SR na úrovni 55,6 miliónov eur, by výrazne zasiahol ziskovosť poistného sektora a viedol by k zvýšeniu cien.
Poisťovne na základe výsledkov roku 2015 dokumentujú skutočnosť, že celé odvetvie neživotného poistenia by skončilo v strate, pretože pokles technického výsledku celého neživotného poistenia by klesol z 39 miliónov eur na mínusovú hodnotu vo výške 13,6 milióna eur. Stratové by boli najmä havarijné poistenie, poistenie úrazu a choroby, asistenčné poistenie a poistenie právnej ochrany.
Navyše, ako zdôraznili predstavitelia poisťovní, už v roku 2017 by poisťovne podliehali trojitému zdaneniu, a to 21-% dani z príjmu, 8,7-% osobitnému odvodu zo zisku z podnikania v regulovaných odvetviach a 8-% odvodu z poistného, čiže odvodu z tržieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy