Ešte je skoro hovoriť o tom, či voľby v USA ovplyvnia kroky ECB

Víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách je veľká udalosť, zatiaľ je však príliš skoro hovoriť o tom, či by táto udalosť mohla ovplyvniť rozhodovanie Európskej centrálnej banky (ECB) na jej decembrovom zasadnutí. Povedal to pre francúzsky denník Le Progrés de Lyon a ďalšiu francúzsku tlač člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeuré.
„Nie je na ECB, aby posudzovala politické dôsledky,“ povedal Coeuré. „Pre Európu je to však lekcia: vo svete, ktorý zápasí so stále častejšími šokmi, je dôležité, aby Európa mala svoj osud pevne v rukách,“ dodal.
Na zabezpečenie silnej ekonomiky schopnej zaistiť obranyschopnosť a bezpečnosť sú podľa Coeurého potrebné reformy v každej z európskych krajín. Okrem toho, aj eurozóna musí fungovať lepšie, než doteraz.
Čo sa týka vplyvu výsledku amerických volieb na decembrové rozhodovanie ECB o úrokových sadzbách, Coeuré uviedol, že na jednoznačnú odpoveď je zatiaľ priskoro. „Budeme pozorne sledovať reakcie finančných trhov, ako aj vplyv zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA na vývoj eurozóny a globálnej ekonomiky,“ povedal a dodal, že kľúčové je vyhnúť sa prudkým výkyvom.

Súvisiace články

Aktuálne správy