Ceny ropy klesli, cena Brentu skĺzla pod 46 USD za barel

Ceny ropy zaznamenali pokles, keď sa pozornosť trhov presunula z víťazstva Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách na blížiacu sa schôdzku štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Cena ropy Brent klesla pod hranicu 46 USD a cena americkej WTI pod 45 USD za barel (159 litrov). Informovala o tom agentúra Reuters.
Väčšina trhov sa po prvotných otrasoch po nečakanom víťazstve Trumpa vrátila k rastu, ropný trh však naďalej zápasí s faktormi, ktoré tlačia na ceny. Tie predstavujú najmä vysoké zásoby komodity na svetových trhoch, pričom sa čaká, že to zmenia najväčší producenti ropy z OPEC.
Schôdzka členských krajín OPEC sa uskutoční 30. novembra vo Viedni a mali by rokovať o znížení produkcie. Krajiny OPEC však očakávajú spoluprácu zo strany štátov mimo kartelu ako Rusko, analytici však pochybujú, že dôjde k dohode, ktorá situáciu na trhu zmení.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s januárovým kontraktom klesla do 17.37 h SEČ o 51 centov na 45,85 USD (42,08 eura) za barel. V podobnom rozsahu klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri. Dosiahla 44,67 USD/barel, čo oproti stredajšej (9.11.) uzávierke znamená pokles o 60 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy