Indikátory OECD naznačujú stabilný ekonomický rast

V prípade eurozóny ako celku sa hodnota zloženého vedúceho indikátora v septembri nezmenila, ale indikátory Nemecka a Francúzska posilnili.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú budúcu ekonomickú aktivitu, naznačujú celkový stabilný hospodársky rast Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Zároveň naznačujú zlepšovanie hospodárskeho rastu vo veľkých nových trhových ekonomikách. Index pre celú OECD bol v septembri rovnako ako v auguste na úrovni 99,7 bodu. V prípade eurozóny ako celku zložený vedúci indikátor, ktorý sa v septembri medzimesačne nezmenil a zostal na úrovni 100,3 bodu, tiež signalizuje stabilný ekonomický rast. OECD to uviedla v správe, ktorú zverejnila v stredu na svojej internetovej stránke.

Nemecký a francúzsky CLI naznačujú zlepšenie rastu ekonomiky. Nemecký CLI stúpol v septembri na 100,1 bodu z augustových 99,9 bodu a francúzsky posilnil na 100,5 bodu z úrovne 100,4 bodu. Taliansky indikátor signalizuje stabilný rast, keďže jeho hodnota bola v septembri rovnako ako v auguste 100,3 bodu. Z hodnôt amerického a japonského indikátora vyplýva stabilný rast. Americký CLI sa v septembri medzimesačne nezmenil a zostal na úrovni 99 bodov a japonský zostal na hodnote 99,6 bodu.

Stabilný hospodársky rast v najbližšom období vyplýva aj z britského CLI, ktorý v septembri medzimesačne posilnil na 99,6 bodu z augustových 99,5 bodu, hoci pretrváva neistota v otázke, akú dohodu Británia nakoniec uzavrie s Európskou úniou po vystúpení z tohto bloku. V rámci veľkých nových trhových ekonomík zložené vedúce indikátory Číny a Indie ale aj Brazílie a Ruska naznačujú zrýchlenie rastu, hoci z nízkych úrovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy