Spotrebiteľské ceny v Česku sa v októbri zvýšili

Medzimesačne celková cenová hladina v krajine stúpla o 0,3 % a medziročne o 0,8 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Českej republike sa v októbri oproti septembru zvýšila o 0,3 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli októbrové spotrebiteľské ceny v krajine vyššie o 0,8 percenta. Česká medziročná inflácia tak oproti septembru posilnila o 0,3 percentuálneho bodu a dostala sa najvyššie od júna 2015. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne cenovú hladinu v Česku smerom nahor posunulo hlavne sezónne zvýšenie cien odevov o 4,2 percenta a obuvi o 5,8 percenta. V segmente dopravy stúpli ceny pohonných hmôt o 1,3 percenta. Klesli však ceny v segmente potraviny a nealkoholické nápoje, pričom zlacnela najmä zelenina, a to o 6 percent. Ceny tovarov v októbri medzimesačne vzrástli o 0,3 percenta a ceny služieb sa celkovo zvýšili o 0,2 percenta.

Na medziročné zvyšovanie cenovej hladiny v ČR mali v októbri najväčší vplyv ceny v segmente alkoholické nápoje a tabak. Liehoviny zdraželi o 4,7 percenta, pivo o 4,6 percenta a tabakové výrobky o 6,2 percenta. Vplyv mali aj ceny v segmente bývanie, keďže čisté nájomné zdraželo o 1,8 percenta, elektrina o 1,2 percenta a teplo o 1,1 percenta. Okrem toho sa spomalil pokles cien pohonných hmôt, ktoré boli v októbri medziročne lacnejšie o 3,2 percenta, pričom v septembri boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 7,3 percenta. Ceny tovarov v ČR v októbri medziročne stúpli o 0,3 percenta a služby celkovo zdraželi o 1,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy