Oceliarenská spoločnosť ArcelorMittal sa v 3. kvartáli vrátila k zisku

Oceliarsky koncern ArcelorMittal sa v 3. kvartáli vrátil k zisku, keď výsledky v porovnateľnom období minulého roka zaťažili mimoriadne náklady. Tržby ale klesli, čo je dôsledok slabšieho predaja a nižších cien ocele. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Najväčší producent ocele na svete oznámil, že v 3. štvrťroku dosiahol čistý zisk 680 miliónov USD (614,72 milióna eur), čo na akciu predstavuje 22 centov. V rovnakom období minulého roka evidoval stratu na úrovni 711 miliónov USD (31 centov/akcia). Dôvodom boli mimoriadne náklady v hodnote 527 miliónov USD.
Kľúčový zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) dosiahol 1,9 miliardy USD, čo medziročne predstavuje rast o viac než 40 %. Napriek tomu v tejto oblasti spoločnosť sklamala trhy, keďže analytici počítali s EBITDA na úrovni takmer 1,97 miliardy USD.
Čisté tržby klesli o 6,8 % na 14,52 miliardy USD. Dôvodom boli najmä slabšie dodávky ocele, ktoré klesli o 3,6 %, ako aj nižšie priemerné ceny komodity. Spoločnosť zároveň uviedla, že vo 4. štvrťroku jej výsledky ovplyvnia nižšie ceny ocele v Spojených štátoch a vyššie ceny uhlia v iných oblastiach sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy