Niektoré krajiny potrebujú núdzový plán ak vyhrá Trump

, qz Foto: SITA/AP

V Mexiku majú pripravený ekonomický pohotovostný plán, aby dokázali zareagovať na negatívny účinok na mexické peso, ak by Trump porazil Clintonovú.

"V prípade, že sa preukáže nepriaznivý scenár, je možné, že mexické orgány budú určitým spôsobom reagovať," prezradil Agustin Carstens, guvernér mexickej centrálnej banky pre tamojšiu televíziu. "Je to pohotovostný plán, už sme o ho prebrali s ministrom financií."

Carstens neposkytol podrobnosti o havarijnom pláne, ale nie je žiadnym tajomstvom, že víťazstvo Trumpa by mohlo narušiť mexickú menu aj ekonomiku. Republikánsky prezidentský kandidát pohrozil postaviť na hraniciach s Mexikom múr, ukončiť obchodné dohody s touto krajinou a zdaniť 35 % mexický tovar predávaný v Spojených štátoch.

Tento rok už hodnota pesa voči doláru klesla o 9 %, mena sa nepriamo pohybovala podľa prieskumov verejnej mienky Trumpovej popularity. Capital Economics odhaduje, že Trumpova výhra by mohla viesť k 25 % poklesu hodnoty pesa od polovice augusta, kedy sa ukázalo, že Hillary Clintonová by mohla zvíťaziť.

Švajčiarsko sa pripravuje na opačný efekt. Švajčiarsky frank, ako bezpečné útočisko v časoch ekonomickej neistoty, vzrástol minulý týždeň na najvyššiu úroveň voči euru od konca júna, presne ako rástla Trumpova podpora. Švajčiarska národná banka potvrdila, že zasiahla na menovom trhu k oslabeniu švajčiarskeho franku po Brexite. "Čo môžem povedať je, rovnako ako v prípade hlasovania o Brexite, sme pripravení," vyjadrils a člen správnej rade centrálnej banky. "Môj tím je pripravený a Swiss National Bank pristúpi, ak to bude nevyhnutné, k opatreniam na stabilizáciu na menových trhoch."

Turecko, Brazília a rad ďalších krajín sa rovnako pripravujú na negatívny dopad v prípade Trumpovho  víťazstva. Výsledný prudký nárast volatility a odchod investorov z rozvíjajúcich sa trhov by sa pravdepodobne len zhoršilo pod taktovkou Trumpovho protekcionizmu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy