Ten, ktorý nenávidí globalizáciu: Paradoxne práve vďaka nej si môže užívať život, aký má

, quarzt Foto: TASR/AP

V súčasnosti môže globalizácia znamenať čokoľvek, od otvorených hraníc po nižšie mzdy. Nech je to čokoľvek, Donald Trump je proti tomu. V priebehu svojej kandidatúry, republikánsky prezidentský kandidát a medzinárodný obchodník pomenoval prakticky všetko ako globalizácia, nečudo, že toto slovo dnes jeho podporovatelia používajú ako nadávku.

Nevadí, že práve tento „globalizmus“ pomohol v rozširovaní Trumpovych kasín, či golfových ihrísk. Trump prevádzkuje globálne obchodné impérium, vyrába oblečenie v Číne, Hondurase, Vietname, Bangladéši, Turecku, Indii, Holandsku, Indonézii, Slovinsku, Nemecku, Južnej Kórei a Mexiku. Dve z jeho troch žien sa narodili v zahraničí. On by mal byť prvý, kto pochopil, že globalizácia je mnohostranná vec. Napriek tomu tento človek premieta úzkosť o fenoméne globalizácie do postavy tmavého hnedého chlapa s prízvukom. Chlapa, ktorého príbeh sa začal nelegálnym prekročením otvorenej hranice, potom začne pracovať v továrni bez toho aby platil dane. Samozrejme má záložné právo na svoj dom, hoci ani nevie po anglicky. Znásilňuje svoju ženu, a deťom povinne očkuje propagandu ISIL.

Nie je to nič iné ako geniálna chiméra sprisahania, skutočnosti a fikcie, v ktorej sa prelína podozrenie, že svetovú elitu ohrozujú tí druhí. Táto rétorika je nastavená tak, aby apelovala na emócie, nie intelekt. Zámerne využíva morálne, politické a ekonomické nejasnosti globalizácie. Nemusíte byť "nedostatočne vzdelaní" aby ste nerozumeli tomu, čo Trump prehlasuje. Čo si myslieť o globalizácii? Je to naozaj ťažké pochopiť, či je voľnejší pohyb tovaru, peňazí a ľudí niečo "dobré" alebo "zlé". Vzhľadom k tomu, čo nás dnes obklopuje, čo sa odohráva bezprostredne okolo nás, je to kognitívne ťažké, možno dokonca nemožné, aby sme dokázali zladiť všetky klady a zápory. Je to zmätený obraz. Povaha globalizácie nemôže byť porazená, tak ako spoločný nepriateľ. Bude len lepšie alebo horšie.

Mnoho Trumpových voličov je bohatších než je priemerný volič, Trump práve na nich zameriava svoju antiglobalistickú kampaň. Biely zástupca pracujúcej triedy v jednej z najbohatších krajín sveta bude pravdepodobne proti radu zmien a udalosti, ktoré sú spôsobené rýchlou globalizáciou. Stačí sa pozrieť na sloní graf ekonóma Branka Milanovića, ako ľuďom po celom svete rástla výplata od roku 1988. Obraz vyzerá výborne pre strednú triedu v Ázii a pre superbohatých. Je to celkom dobré aj pre takmer všetky ostatné triedy, s výnimkou najchudobnejších päť percent. Ale ľudia, ktorých príjem sa pohybuje medzi 75. a 90. percentilom populácie v dolnej polovici, nepostrehli, že by ich príjmy za ostatné obdobie rástli. A to je možnosť osloviť skupinu, ktorá je nahnevaná. Trumpov prístup  America First ponúka prinajmenšom možnosť symbolického prežitia, a uistenia sa, že áno, Amerika je stále niečo špeciálne, aj keď sa cítite, ako by vás žmýkali. Ak patríte do tejto skupiny, zahraničná politika chlapíka, ktorý dokáže urobiť "dobrý obchod" vás dokáže osloviť.

Trumpov antiglobalizmus využíva zjavný nesúlad v cezhraničnej politike amerických politikov. Tí, na ľavej strane, široko zovšeobecnene, chcú privítať utečencov a imigrantov. Chcú otvárať hranice, ale sťažujú sa na nespravodlivé obchodné zmluvy, ktoré pomáhajú len bohatým. Hillary Clintonová nerobí nič, aby objasnila obraz o tom, ako by USA mali spolupracovať s ostatnými krajinami. Tí, z pravej strany spektra, majú tendenciu podporovať voľný obchod ako záležitosť voľného trhu na  kapitalistickom princípe, ale odmietajú myšlienku prijímania cudzincov. Trump navrhuje vytiahnuť múr, čo je symbolicky oveľa priamočiarejšie, než pozícia demokratov. Migráciu z Mexika do Spojených štátoch považuje za čisto negatívnu. Je proti zmluvám o voľnom obchode a voľnému pohybu osôb, či už sú to bohatí alebo chudobní. Je vlastne proti všetkému. Ale v jeho slovách chýba viac jasnosti, nie je preto jednoduché  Trumpa sledovať.

Globalizácia poslúžila Trumpovi veľmi dobre. V skutočnosti je čistým príjemcom systému, ktorý odsudzuje. Odsúdil ho, a zdá sa, že vďaka tomu z neho dokáže ešte viac vyťažiť. Je to agenda založená na platforme obyčajného nihilizmu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy