SNB je pripravená intervenovať proti posilňovaniu franku po voľbách v USA

Švajčiarska národná banka (SNB) je pripravená intervenovať na devízových trhoch proti posilňovaniu franku, ak výsledok amerických prezidentských volieb vyvolá zvýšený záujem o tzv. bezpečné investície. Uviedla to dnes členka predstavenstva SNB Andréa Maechlerová v rozhovore pre švajčiarsku televíziu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Maechlerová odmietla bližšie komentovať, aký vplyv môže mať výsledok blížiacich sa volieb nového amerického prezidenta na kurz franku. V rozhovore, ktorý televízia odvysiela až dnes večer, ale Reuters sa podarilo vopred získať podrobnosti, skonštatovala, že „neistoty sú veľké“. A dodala, že Švajčiarska centrálna banka je podobne ako pri referende o brexite pripravená a v prípade potreby bude konať, aby stabilizovala frank.
V júni SNB potvrdila, čo je u nej zriedkavé, že intervenovala na devízových trhoch proti posilňovaniu franku.
A kurz švajčiarskeho franku opäť rastie. Minulý týždeň frank posilnil oproti euru na najvyššiu úroveň od konca júna pre obavy, že v súboji o Biely dom zvíťazí Donald Trump.
Švajčiarsky frank je považovaný za tzv. bezpečný prístav a investori majú v neistých časoch tendencie vyhľadávať práve bezpečné investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy