Medzimesačne sa maloobchod SR vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Septembrové tržby maloobchodu v rámci celej Európskej únie medzimesačne klesli o 0,2 %, na Slovensku o 0,1 % posilnili.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v septembri medzimesačne oslabili o 0,2 percenta. Medziročne sa septembrové tržby maloobchodu eurozóny zvýšili o 1,1 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 2,2 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku tržby maloobchodu v septembri medzimesačne stúpli o 0,1 percenta a medziročne o 1,5 percenta.
V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v septembri medzimesačne najviac oslabil v Portugalsku (-2,1 %), Slovinsku (-1,7 %) a Nemecku (-1,4 %). Najvýraznejšie sa tržby maloobchodu v septembri oproti augustu zvýšili v Estónsku (1,5 %), Fínsku (1,1 %) a Dánsku a Poľsku (zhodne 0,7 %).

Medziročne septembrové maloobchodné tržby najviac posilnili v Luxembursku (15,2 %), Rumunsku (9,7 %) a Poľsku (8,6 %). Pokles maloobchodných tržieb v septembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka evidovali v Belgicku (-3,2 %), Nemecku (-0,4 %) a v Slovinsku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy