Eustream a Bulgartransgaz podpísali memorandum o Balkan Gas Hub a Eastring

Bulharsko a Slovensko budú úzko spolupracovať pri príprave dvoch plynárenských projektov s významom pre energetickú bezpečnosť regiónu strednej a juhovýchodnej Európy. Predpokladá to memorandum o porozumení o vývoji a realizácii projektu balkánskeho plynárenského obchodného uzla (Balkan Gas Hub) v koordinácii s projektom Eastring, ktoré dnes v Sofii podpísali spoločnosti Bulgartransgaz a Eustream.
Ako dnes ďalej informoval hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík, cieľom plánovaného projektu plynárenského obchodného uzla v Bulharsku je poskytnúť európskym zákazníkom nediskriminačný prístup k širokej škále zdrojov zemného plynu. Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné, aby na nový obchodný uzol nadväzovala dostatočná plynárenská infraštruktúra. Obe spoločnosti sa preto v memorande zhodli, že pokiaľ ide o prepojenie plynárenského uzla so západnou Európou, prioritu bude mať plynovod Eastring.
„Dohodli sme sa, že spoločné analýzy a technické riešenia projektu Balkan Gas Hub budú úzko koordinované s projektom Eastring. Vnímam to ako potvrdenie strategického partnerstva oboch spoločností pri realizácii týchto projektov, ktoré posilňujú bezpečnosť dodávok zemného plynu v strednej a juhovýchodnej Európe,“ vysvetlil generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.
Podpis memoranda o koordinácii projektov Balkan Gas Hub a Eastring nadväzuje podľa Kubíka na júnové slovensko-bulharské memorandum o porozumení o samotnom projekte Eastring, ako aj na medzivládne memorandum z júla. Cieľom projektu Eastring je prepojiť plynárenskú infraštruktúru západnej Európy s juhovýchodnou Európou, čím sa aj vďaka prístupu k novým zdrojom zemného plynu z rozličných regiónov zásadne zvýši bezpečnosť dodávok komodity pre celý región.
V súčasnosti spoločnosť Eustream podľa slov svojho hovorcu s podporou prevádzkovateľov prepravnej siete v Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku finalizuje podklady pre žiadosť o grant Európskej komisie na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti projektu Eastring. Na základe jej výsledkov sa prijme rozhodnutie o realizácii, trasovaní a ďalších parametroch nového plynovodu.
eustream, a.s., je prevádzkovateľom prepravnej siete na zemný plyn v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Od roku 1972 Eustream prepravil takmer 2,5 bilióna kubických metrov plynu. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo 4 až 5 paralelných potrubí v celkovej dĺžke 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom takmer 550 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy