Obeduje burgre a pije diétnu kolu, hoci má viac než 80 miliárd dolárov. Tie však chce rozdať!

, The Telegraph Foto: TASR/AP

Hovorí sa o ňom ako o najbohatšom mužovi planéty. Ako míňa svoje peniaze? Čo dáva jeho životu zmysel? A má vôbec šťastné manželstvo? Na všetko nájdete odpoveď ak strávite tri mesiace s microsofťáckym miliardárom. Život Billa gatesa monitoroval britský The Telegraph.

Mikróby ho fascinujú. Bill Gates po svojom príchode na nedávne stretnutie s Justin Trudeauom, kanadským premiérom zvieral v rukách knihu o baktériách, zrejme preto, že by mohol zvládnuť prečítať si kapitolu či dve, kým dôjde k rozhovoru. Ale v skutočnosti ani nejde o mikroorganizmy. Aj keď je skromný a zdvorilý, nenávidí ak musí zbytočne strácať čo i len jedinú sekundu zo svojho času.

Dnes už 61 ročný Gates,  narodeniny mal 28.októbra, je aj naďalej najbohatší človek na svete, ktorého odhadovaný majetok je asi 80 miliárd dolárov. Jeho bohatstvom sú mnohí  nekonečne fascinovaní, ale on nie je. To čo jeho zaujíma je odstránenie chorôb a utrpenia v krajinách, ktorých HDP sú často menšie než jeho majetok. Počas troch mesiacov som s Gatesom precestovala krížom krážom celý svet. Počnúc učebne a prednáškové sály na klinikách, cez laboratóriá, a stretnutie s Kráľom Zulu, s talianskym premiérom Renzim niekde v letiskovej odletovej hale a žiadosť o pomoc od francúzskeho prezidenta Françoisa Hollandeho.

Aj keď mnohé štáty sa snažia v dnešnej ekonomickej situácii škrtiť, Gates via ako sa dostať do ich peňaženiek. Trinásť miliárd dolárov na doplnenie Svetového fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii dokázal doplniť o 1,1 miliardy libier z Veľkej Británie, stačilo sa zúčastniť konferencie usporiadanej kanadským premiérom v Montreale minulý mesiac.

Gates nemá problém vystupovať na verejnosti s politikmi, ani celebritami ako je Sir Richard Branson, alebo hip-hop umelec will.i.am z Black Eyed Peas. Premiérske kancelárie Blaira, Browna či Camerona a Osbornea boli pre neho vždy otvorené. Gates dôrazne varoval pred Brexitom s tým, že Spojené kráľovstvo bude "podstatne menej atraktívne" pre podnikanie. Vzhľadom na to, že Microsoft, kde je stále poradcom, a nadácia Gatesových investuje značné sumy v Británii (naposledy 1,1 miliardy dolárov do výskumu), vyzeralo to ako prázdne varovanie. "Británia má prvotriedne univerzity. Cambridge je našim európskym výskumným centrom (Microsoft). Nikto nemení svoje plány cez noc. Mnoho neistoty sa objavilo v ekonomických záležitostiach, neistota vždy spôsobí, že ľudia odložia investície. Nemám krištáľovú guľu. Ale môžem povedať, že sme dostali podporu od každého britského premiéra."

Pre Gatesa je to úľava, že britská vláda sa zaväzuje zachovať rozpočtovú pomoc vo výške 12 miliárd libier, čo je 0,7 percenta hrubého národného dôchodku. "Naša nadácia dáva veľa peňazí do britských univerzít, pretože sú najlepšie na svete. Takže samozrejme dúfame, že bystrí ľudia sa budú môcť aj naďalej pohybovať tam a späť medzi Európou a Veľkou Britániou. Pochybujem, že sa urobila chyba," hovorí Gates. "Ale samozrejme zachovanie status quo by bolo trochu jednoduchšie."

Británia potrebuje Gatesa, ale aj Gates potrebuje Britániu. Žiadna krajina okrem Spojených štátov nie je tak štedrá v rozvojovej pomoci. V čase, keď demokracia je ohrozená a svet čelí veľkému množstvu hrozieb, štedrosť bohatých mecenášov v pomoci chudobným nemožno považovať za samozrejmosť.

Gates má čarovný život. "Hrám tenis, môžeme ísť na dovolenku, lyžovať. Množstvo zábavných vecí." Melinda na otázku o rozprávkovom manželstve odpovedala, že žiadny vzťah nie je úplne idylický a že jej manžel nenávidel ak prežúvala ľadové kocky. Keď sa Bill Gates dozvedel, že jeho žena má záujem rozptýliť mýtus o dokonalom manželstve, vyzeral vydesene. "Skutočne ? Nikdy mi o tom nepovedala."

Gates nebol zrejme vždy tak veľkorysý. Steve Jobs, zakladateľ spoločnosti Apple, raz poznamenal, že Bill chce mať niklák z každého dolára. ktorý prejde jeho rukami. Dnes je už všetko inak, namiesto rozširovania bohatstva sa rozhodol rozdať až 99 percent svojho majetku. Jeho deti, Jennifer, Rory a Phoebe, zdedia relatívne skromné čiastky."Neexistuje žiadny rodinný podnik," hovorí Gates. "Moje deti sa musia postarať o svoju vlastnú kariéru." Ukazuje sa, že potomstvo ide v stopách svojich rodičov. "Najstaršia práve končí v Stanforde.  Rory má pred sebou ďalšie dva roky na strednej škole, v lete bol v Maroku, pretože sa chce dozvedieť viac o krajine. Najmladšia Phoebe bola v Rwande, na výučba vo verejnej škole. Mala to šťastie dostať sa tam na základe medzinárodnej expozície."

Má Gates náročný život? Na to sa stačí pozrieť do pracovného kalendára. Čo deň to nová výzva. Ako sám hovorí, je nočným vtákom."Keď mám dobrú knihu, alebo robím niečo na počítači, mám tendenciu zostať hore. Nikdy som nepovedať Melinde na druhý deň, že som unavený, ani ona mi nepovie, že je to moja vina, hoci by mohla. Pokúšam sa byť aktívny, a ona mi len povie, "príliš neskoro si zase šiel spať."

Gatesov harmonogram je podobný plánovaniu aké využíva americký prezident. Všetko naprogramované na minútu. Dlhé dni sú rozparcelované na päťminútové plátky. Každé stretnutie a podanie si ruky je načasované na sekundy. Kde je to len možné, drží sa rutiny.

Joe Cerrell, výkonný riaditeľ nadácie Gatesových hovorí, že charakteristickým znakom Gatesovho turné sú "hotelové izby plné diétnej koly. A cheeseburgery na obed, bez ohľadu na to, kto ste. Ak máte schôdzku s Billom na obed, budete jesť hamburgery. Niekoho vždy pošlú pre balíčky do McDonald´s. Nemyslím si, že Melinda mu dovolí mať ich doma."

Gates je tiež nekompromisný šéf. "Dokáže byť dosť netrpezlivý," hovorí Cerrell. "S Billom naozaj spoznáte na čom ste a ako by mali veci fungovať. Je to ako sedieť v jednej miestnisti s najbystrejším človekom. Môže zostať veľmi frustrovaný, keď zistí, že svoj čas zbytočne premárnil. Je zároveň  veľmi zábavný, rozhodne to nie je arogantný človek. Naše pracovné dni sú celkom uderené."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy