Dávame prednosť hotovosti: Z čoho majú investori najväčší strach?

, Bank of America Merrill Lynch Foto: thinkstock

Sú riziká, o ktorých sa hovorí stále dookola, ale stále akosi neukazujú svoju silu. A potom sú tu riziká, ktoré dôsledne prehliadame, aj keď sa formujú už niekoľko rokov.

Vo svojom globálnom prieskume sa každý mesiac Bank of America Merrill Lynch pýta manažérov veľkých fondov, čo aktuálne najviac znepokojuje investorov. Podľa aktuálnych odpovedí predstavuje najväčšiu hrozbu rozpad Európskej únie. Zaujme ale druhá v októbrovom poradí, tou je prepad na dlhopisovom trhu a rast kreditných spreadov.

Ceny dlhopisov v dôsledku politiky centrálnych bánk výrazne narástli a výnosy sa pohybujú nezriedka v zápornom teritóriu. Podľa manažérov fondov sa na trhu s bondmi možno už nafúkla bublina, ich ceny sú teda výrazne vyššie, než by mali byť.

Investori zároveň preferujú držanie hotovosti pred vlastníctvom dlhopisov. Ich pozície v hotovosti sa vrátili na hodnoty z obdobia po júnovom britskom referende, kedy boli najvyššie od septembra 2001. Posledný graf ukazuje relatívnu alokáciu peňazí investorov do dlhopisov vo vzťahu k hotovosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy