Zmrazili nám účty, sťažuje sa prokremeľská tlačová agentúra

, ČTK Foto: RT

Ruskej tlačovej a televíznej spoločnosti Rossija Segodňa, známej aj pod skratkou RT podľa niekdajšieho názvu Russia Today, boli v Británii zmrazené všetky bankové účty, a to bez možnosti odvolania sa proti tomuto rozhodnutiu.

RT je zameraná na propagáciu politiky Kremľa v zahraničí. Agentúra TASS dala uzavretie bankových účtov do súvislosti s prehreškami stanice voči britským pravidlám vysielania, stanica tvrdí, že jej britská banka dôvody svojho postupu neobjasnila. 

"Zamrazili nám účty v Británii. Všetky účty. Proti rozhodnutiu sa nemožno odvolať. Nech žije sloboda slova!" Napísala na Twitteri šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová.Uviedla, že nepozná dôvody, neskôr však portálu RBK naznačila, že to môže byť súčasť nových britských sankcií proti Rusku. Napriek tomu RT dúfa, že sa jej činnosti v Británii podarí zachovať.

"Zdá sa, že Londýn pri odchode z Európskej únie ponechal v Európe svoje záväzky týkajúce sa slobody slova. Ako sa hovorí, do nového života sa musí vstúpiť bez škodlivých zlozvykov,"poznamenala na Twitteri hovorca ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Ruská agentúra TASS v tejto súvislosti pripomenula, že britský regulátor Ofcom odhalil v niekoľkých programoch RT porušenie britských pravidiel vysielania. Napríklad v dokumente o ukrajinských utečencoch zistili porušenie zásady objektivity. Ďalšie výhrada sa týkala relácie o odhaľovaní pravdy, podľa ktorého britská televízia BBC v reportáži o použití chemických zbraní v Sýrii zinscenovala jeden z okamihov tragédie a tiež v jednom interview zamenila napalm za chemické zbrane. Podľa regulátora RT zveličila význam vyšetrovania týchto nepresností, a tým uviedla divákov do omylu.

Sama stanica na svojom anglickom webe uviedla, že ide o bloknutie konta v britskej banke The National Westminster Bank, ktorá "po starostlivom zvážení" informovala britskú pobočku RT, že nabudúce už nebude jej klientom, a to bez ďalšieho vysvetlenia. Len s dodatkom, že rozhodnutie sa týka celej skupiny Royal Bank of Scotland Group a nepodlieha diskusii.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú napäté kvôli Sýrii a Ukrajine. Šéf britskej diplomacie Boris Johnson minulý týždeň rozhneval Rusko výzvou na verejnosti, aby pred ruským veľvyslanectvom protestovali proti ruským náletom na sýrske mesto Aleppo.

Televízia Russia Today vznikla v roku 2005 a od decembra toho z roku vysiela z Moskvy 24 hodín denne v angličtine. Od začiatku je šéfredaktorkou stanice Simoňjanová. V Británii vysiela RT UK z londýnskeho štúdia od konca októbra 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy