Trhy sú ako kasíno, toto dobre neskončí!

, CNBC Foto: YT/InfyFilms

Centrálni bankári premenili investovanie na hru v kasíne s veľmi nepríjemným výsledkom, napísal dlhopisový guru Bill Gross vo svojom liste investorom. Vystupňoval tým svoju kritiku voči centrálnym bankám a obvinil ich z toho, že bilióny v čase záporných sadzieb sú pre investorov nepríjemnou voľbou.

Gross prirovnal situáciu ku kartovej hre Black Jack. Podľa neho centrálni bankári nemôžu zdvojnásobiť stávky, bez toho aby na svetových finančných trhoch riskovali "čiernu" alebo možno len "šedú labuť".

"Investori v jednom konkrétnom momente, podozrievaví a naozaj unavení z prijímania zápornej alebo takmer nulovej návratnosti svojich peňazí, môžu v krajnom prípade opustiť štandardný finančný systém, kvôli vyššej návratnosti alebo ešte lepšie, kvôli menej rizikovým alternatívam," dodal Gross.

Medzi týmito potenciálnymi možnosťami je napríklad zlato, ktoré je v posledných mesiacoch Grossovou obľúbenou voľbou.To zlato, ktorého prepad naďalej pokračuje. Na trhu silnie presvedčenie, že americký Fed si pripravuje pôdu k zvýšeniu úrokových sadzieb. Ceny žltého kovu sú pod tlakom už šesť dní za sebou.

Cena zlata s okamžitým dodaním spadla na londýnskej burze na 1 296,56 USD / uncu, čo znamenalo prepad o 1,2 %. Pod 1 300 USD za uncu sa zlato dostalo naposledy 24. júna, teda deň po historickom britskom referende o Brexite, ktorého výsledok otriasol finančnými trhmi.

Vidina vyšších výpožičných nákladov v USA pomáha americkému doláru, žltému kovu ale nie. Zlato nenesie žiadny výnos, takže vyhliadky na možné zvýšenie úrokových sadzieb v USA jeho atraktivitu znižujú.

Prvý polrok sa pritom pre vzácny kov vyvíjal priaznivo. Cena žltého kovu počas neho vzrástla o 25 %. Od vtedy je ale zlato nižšia o 1,8 %. Minulý týždeň zažilo najväčší prepad od júla a najnovšia séria strát by mohla byť najdlhšia od konca augusta.

Spoločnosť UBS krátkodobo budúcnosť zlata nevidí ružovo. Zvýšenie sadzieb sa síce v novembri príliš neočakáva, Fed ale podľa nej zrejme naznaačí, že je zdvihne už mesiac po tom.

Súvisiace články

Aktuálne správy