Francúzsky rozpočet ráta so znížením daní o 1 mld. eur

Vláda krajiny však sľubuje, že deficit rozpočtu v roku 2017 bude iba na úrovni 2,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Francúzska vláda predkladá návrh štátneho rozpočtu pre budúci rok, ktorý ráta so znížením daní v sume 1 mld. eur. Zo zníženia daní by malo profitovať 5 miliónov domácností s nízkymi a strednými príjmami. Francúzska vláda však sľubuje, že rozpočtový deficit bude iba na úrovni 2,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Znamenalo by to, že krajina prvýkrát od roku 2007 vyhovie pravidlám Európskej únie, podľa ktorých deficit môže byť maximálne vo výške 3 % HDP.

Návrh rozpočtu je založený na predpoklade, že ekonomika krajiny v tomto roku aj v roku 2017 posilní zhodne o 1,5 percenta. Medzinárodný menový fond však predpokladá, že francúzske hospodárstvo tomto roku vzrastie iba o 1,2 percenta.

Francúzsky hrubý domáci produkt v druhom kvartáli tohto roka podľa revidovaných údajov mierne oslabil, a to o 0,1 percenta. Prvý odhad naznačoval, že francúzske hospodárstvo v druhom štvrťroku stagnovalo. V prvom kvartáli sa ekonomika krajiny zväčšila o 0, 7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy