Ceny ropy výrazne vzrástli, cena Brentu sa posunula k úrovni 47 USD/barel

Ceny ropy dnes zaznamenali rast, pričom cena Brentu sa priblížila k úrovni 47 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je, že trhy v týchto dňoch obracajú svoju pozornosť na Alžírsko, kde sa stretávajú predstavitelia najväčších producentov ropy na svete, aby prerokovali možnosti podpory ropných trhov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štáty mimo ropného kartelu sa dohodli na neformálnej schôdzke, ktorá sa uskutoční na okraj Medzinárodného energetického fóra konajúceho sa oddnes do 28. septembra v Alžíri. Diskutovať by sa malo aj o znížení produkcie, podľa posledných informácií však kľúčoví producenti ako Saudská Arábia, Irán a Rusko (nie je členom OPEC) dohodu neočakávajú. Na druhej strane ale viacerí členovia OPEC uviedli, že stále dúfajú, že k určitej dohode o riešení nadmerných zásob ropy na trhoch dôjde. K nim patria napríklad hostiteľské Alžírsko a Venezuela.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 15.35 h SELČ oproti uzávierke z konca minulého týždňa o 94 centov na 46,83 USD (41,58 eura) za barel. Zotavila sa tak z dnešného minima, ktoré predstavovalo 45,74 USD/barel.
Vysoký rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom. Tá sa zvýšila o 87 centov na 45,35 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy