Reklama a technológie: Má len 34-rokov, a je najnovším americkým miliardárom

, yahoo finance Foto: YT/CCTV

Je pozoruhodné, ak sa objaví niekto, kto má záujme kúpiť vašu firmu. Ešte sladšie bude prekvapenie, keď zistíte, že ste sa stali vďaka tomu miliardárom.

Div Turakhia má 34 rokov. Svoju 5-ročnú firmu Media.net minulý mesiac predal firme Miten z Pekingu. Akvizícia za takmer miliardu dolárov je treťou najväčšou v histórii tohto odvetvia. Dokázala poraziť akvizíciu Microsoftu a Quantive za 6 miliárd dolárov v roku 2007 aj nákup Googlu služby DoubleClick za 3 miliardy dolárov, tiež v roku 2007.

Dohoda Media.net v reklamnom priemysle vyniká. "Z viac ako 1000 predaných reklamnotechnologických spoločnosti má len málo z nich dostatočne veľkú platformu, väčšinou sú zamerané výhradne na oblasť predaja a marketingu," tvrdí Div.

Media.net prináša viac ako 800 miliónov platených inzerátov ročne, väčšina inzerentov sú veľké vmená. V minulom roku spoločnosť dosiahla čistý zisk 48 miliónov dolárov. Nemožno poprieť, že schopnosť Turakhia generovať zisk ako súkromná spoločnosť, prispela k vyvolaniu pozornosti pre potenciálnych kupcov. Turakhia nakoniec zoznam zosekal na sedem najvážnejších záujemcov.

Ponuky sa hýbali do približne od 700 do 750 miliónov dolárov, väčšinou zo sveta súkromného kapitálu. Ale nakoniec zvíťazil Miten, nielen preto, že ponúkol najvyššiu sumu, 900 000 dolárov, ale aj preto, že otvára dvere do Číny – na druhý najväčší reklamný trh. "Ak nemáte miestneho partnera, môžete na  rast v Číne zabudnúť, takže sme to videli ako obrovskú výhodu," povedal Div pre Yahoo finance.

Až 90 % tržieb Media.net pochádza z USA, nová dohoda umožňuje Turakhiovi zdvojnásobiť medzinárodnú expanziu, najmä v Ázii a Európe. Zaujímavé ešte je, že pri zrode spoločnosti Turakhia nepoužil žiaden rizikový kapitál a vlastní 100 %  Media.net. Pred predajom financoval chod spoločnosti výhradne zo ziskov svojich ďalších firiem. "Nepotreboval som osobitné finančné prostriedky, veď nejde o môj prvý startup. Bol som pri zrode niekoľkých firiem, aj s mojím bratom. Bol som schopný určiť limity, čo viem reálne postaviť,"dodal. Turakhia hovorí, že vždy len nasledoval svoju vášeň a nehľadal za tým peniaze, aj keď dostať sa na zoznam miliardárov ho rozhodne potešil. "Nikdy to nie je o peniazoch. Peniaze sú skvelé, pretože vám umožňujú získať vedomosť o tom, že sa uberáte správnym smerom, keď staviate neuveriteľné veci. Ak ste naozaj vášnivý a budete stavať zaujímavo, peniaze časom prídu."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy