Vedúci ekonomický index v USA v auguste nečakane klesol

Kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja americkej ekonomiky zaznamenal v auguste nečakaný pokles. Oznámil to americký inštitút Conference Board, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews.
Podľa Conference Board vedúci index hlavných ekonomických ukazovateľov (LEI – Leading Economic Index), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, zaznamenal v auguste pokles o 0,2 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci vzrástol po revízii smerom nahor o 0,5 %. Ekonómovia očakávali, že index bude ďalej rásť, aj keď slabším tempom než v júli. Predpokladali, že po pôvodne uvádzanom júlovom raste o 0,4 % sa tempo rastu v auguste spomalí na 0,1 %.
Napriek tomu tento výsledok nie je podľa ekonómov dramatický. „Aj keď LEI v auguste mierne klesol, jeho trend aj naďalej signalizuje v najbližších mesiacoch mierny rast ekonomiky,“ uviedol Ataman Ozyildirim z Conference Board.
Pod mierny pokles kľúčového indexu sa podpísal negatívny vývoj v prípade šiestich z 10 hlavných ukazovateľov, ktoré sa na celkovom indexe podieľajú. Medzi nimi aj počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Na druhej strane, pozitívne prispeli ukazovatele ako ceny akcií, či nové objednávky spotrebného tovaru a materiálov.

Súvisiace články

Aktuálne správy