Rokovania o brexite sa možno odštartujú v úvode roka 2017

Šéf britskej diplomacie Boris Johnson očakáva, že rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie sa začnú v úvodnej časti budúceho roka a mohli by trvať menej ako dva roky.

Rokovania Veľkej Británie s Európskou úniou o vystúpení krajiny z bloku sa pravdepodobne odštartujú v úvode roka 2017 a mohli by trvať menej ako stanovené dva roky. Povedal to vo štvrtok britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Vyjadril sa tak po tom, ako šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz vyzval Britániu, aby rokovania začala skoro. Schulz uviedol, že je dôležité ukončiť rokovania o brexite pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sú naplánované na polovicu roka 2019.

Šéf britskej diplomacie očakáva, že rokovania sa začnú „v úvodnej časti budúceho roka“. Johnson na pôde OSN v New Yorku pre televíznu stanicu Sky News povedal, že vyjednávania by mohli trvať kratšie, ako je stanovený čas. „Nemyslím si, že v skutočnosti budeme nevyhnutne potrebovať celé dva roky,“ uviedol.

Šéf Európskeho parlamentu vo štvrtok pred schôdzkou s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýne povedal, že „chápe, že britská vláda chce mať čas“. Dodal však, že by nebolo dobré pre Britániu alebo Európsku úniu, ak by Briti volili členov Európskeho parlamentu a zároveň by prebiehali rokovania o odchode krajiny z EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy