Počet nových nezamestnaných v USA sa znížil

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa v krajine minulý týždeň zmenšil o 8 tis. na sezónne upravených 252 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol na najnižšiu úroveň od júla. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa znížil o 8 tis. na sezónne upravených 252 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, sa zmenšil o 2 250 na 258 500. Pod hranicou 300 tis. je počet nových nezamestnaných už 81 týždňov po sebe, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970.

Celkový počet poberateľov dávok v nezamestnanosti v USA sa medziročne znížil o takmer 6 percent na 2,11 milióna. Miera nezamestnanosti v krajine je na dobrej úrovni 4,9 percenta. Americkí zamestnávatelia v poslednom roku vytvárali 204 tis. nových pracovných pozícií mesačne. Trh práce je tak v dobrom stave napriek pomalému rastu ekonomiky. Hospodárstvo USA v druhom kvartáli medziročne posilnilo iba o 1,1 percenta po raste iba na úrovni 0,8 percenta v prvom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy