Sklamanie aj naplnené očakávanie: Zasadnutie Fedu zvýšenie úrokovej sadzby neprinieslo, zrejme sa tak stane v decembri

, J&T Banka;Bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Zasadnutie Fedu neprinieslo zvýšenie úrokovej sadzby, keď predsedníčka Janet Yellen vyhlásila že ekonomika ešte má čo doháňať. Väčšina členov Výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) vidí problém v neklesajúcej nezamestnanosti, nízkych podnikateľských investíciách a inflácii pod cieľovými dvoma percentami.

Výbor však rovnako tvrdí že dôvody pre zvýšenie úrokovej sadzby posilnili, no potrebuje ďalšiu evidenciu rastu ekonomiky. Za zvyšovanie tento krát hlasovali už traja členovia, keď sa k Esther L. Georgeovej pridali aj Loretta J. Mesterová a Eric Rosengren. Podľa bodového diagramu Fedu by tak k utiahnutiu monetárnej politiky mohlo prísť v decembri, väčšina členov očakáva v tomto roku ešte aspoň jedno zvyšovanie úrokovej sadzby. Z dlhodobého hľadiska projektuje Fed dve zvýšenia sadzby v roku 2017 na 1,125 percenta a tri zvýšenia v rokoch 2018 na 1,875 percenta a 2019 na 2,875 percenta.

Hlavná úroková sadzba dnes zostáva v pásme 0,25-0,5 %.

Ekonomická aktivita v USA podľa Fedu ďalej ožila a rast počtu pracovných miest bol v posledných mesiacoch solídne. Centrálna banka vo vyhlásení zverejnenom na záver dvojdňového zasadnutia menového výboru uviedla, že sa guvernéri rozhodli úroky nezvyšovať, kým nebudú ďalšie dôkazy pokroku smerom k stanoveným cieľom u zamestnanosti a inflácie.

Takýto scenár bol pravdepodobný, iba 6 % analytikov oslovených agentúrou Reuters čakalo zvýšenie sadzieb už v septembri. Väčšina verí, že Fed bude čakať do decembra. Ďalšie zasadnutie menového výboru sa uskutoční začiatkom novembra len pár dní pred prezidentskými voľbami.

Centrálna banka USA v stredu súčasne predstavila novú prognózu vývoja americkej ekonomiky. Fed podľa nej teraz čaká, že americký HDP tento rok stúpne o 1,8 % (júnová projekcia: +2 %) a v nasledujúcich dvoch rokoch bude expandovať 2 % tempom (oproti júnovej prognóze bez zmeny). V roku 2019 by potom americká ekonomika mala podľa Fedu spevniť o 1,8 %.

Inflácia v USA by podľa aktuálnej prognózy mala tento rok dosiahnuť 1,3 % (júnová projekcia: 1,4 %), na budúci rok by mala zrýchliť na 1,9 % a v roku 2018 na 2 %. Výhľad na roky 2017 a 2018 Fed nezmenil. Jadrová inflácia by mala tento rok dosiahnuť 1,7 %, budúci rok by sa mala zvýšiť na 1,8 % a v roku 2018 by mal rast jadrových cien zrýchliť na 2 %.

Fed vlani v decembri prikročil k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby na 0,25-0,5 % z rekordného minima 0-0,25 %, na ktorom ju v rámci snahy podporiť hospodársky rast držal zhruba sedem rokov. Ďalšie zvyšovanie sadzieb ho ale donútili odložiť obavy z vývoja svetovej ekonomiky, výkyvy na finančných trhoch a neistota okolo odchodu Británie z Európskej únie.

Americký dolár v reakcii na rozhodnutie Fedu ponechať politiku bez zmeny nakoniec oslabil k euru z 1,1165 EUR / USD nad 1,119 EUR / USD.

"Vyhlásenie Fedu bolo oveľa viac jastrabovitý, než som čakal," hovorí Stephen Stanley, hlavný ekonóm v spoločnosti Amherst Pierpont Securities, ktorý čaká, že Fed sadzby vyššie posunie v decembri. "Banka investorom jasne odkázala, že štartuje motory," dodáva.

Dlhopisový guru Bill Gross pôsobiaci v spoločnosti Janus Capital Management po tlačovej konferencii Janet Yellenová naopak povedal, že je šokovaný a takmer nie je schopný hovoriť. V rozhovore pre finančnú televíziu CNBC vyhlásil, že je prekvapený tým, že sa Fed po jastrabovitých prejavoch Yellenovej a viceguvernéra Fedu Stanleyho Fischera na augustovom stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole opäť zľakol a odmietol urobiť dôležitý krok k normalizácii a stabilizácii krátkodobých úrokov.

Na tlačovej konferencii guvernérky Fedu Janet Yellenovej okrem iného odznelo:

– Ekonomické podmienky sa zlepšili a ich ďalšie zlepšovanie čakáme, hoci predpokladáme, že inflácia sa bude ďalej pohybovať pod naším 2 % cieľom.

– S utiahnutím menovej politiky sme sa rozhodli počkať na ďalšie dôkazy o pokračovaní ožívania ekonomiky USA.

– Nastavenie menovej politiky sa bude odvíjať od stavu ekonomiky. Niektoré ekonomické riziká pretrvávajú a sme pripravení reagovať na akékoľvek zmeny, ktoré zaznamenáme.

– Ekonomika USA bude počas nasledujúcich niekoľkých rokov pokračovať v pozvoľnom raste.

– Situácia na trhu práce sa podľa nás bude ďalej zlepšovať. Zatiaľ nevidíme žiadne náznaky toho, že by sa americká ekonomika prehrievala.

– Ak budú pokračovať nastolené ekonomické trendy a neobjaví sa žiadne nové riziká, predpokladám, že by do konca tohto roka mohlo prísť zvýšenie úrokových sadzieb. Dvojpercentný inflačný cieľ nechceme výrazne prestreliť.

– Je dôležité, že v inštitúcii, akou Fed je, zaznievajú rôzne názory, o ktorých sa diskutuje. Je dobre, že na všetko nemáme len jeden názor.

– Fed je nezávislá inštitúcia, do jej rozhodovania sa nepremieta politika. Dnešné rozhodnutie nezvýšiť úrokové sadzby a počkať na ďalšie ukazovatele nie je politické. Do politiky nechcem zabiehať.

–  Prípadné zvýšenie úrokových sadzieb môže prísť na ktoromkoľvek zasadnutí menového výboru, nie nevyhnutne len na tom, po ktorom je naplánovaná tlačová konferencia.

– Ceny aktív na finančných trhoch podľa mňa nie sú výrazne vychýlené od dlhodobých priemerov. Riziká pre finančnú stabilitu by som označila za vyvážené.

– Osobne sa domnievam, že existuje riziko toho, že budeme s normalizáciou menovej politiky čakať až príliš dlho. Preto je dôležité, aby sme v tomto procese teraz pokračovali.

– Centrálna banka USA nie je politicky kompromitovaná, politické témy na zasadnutiach neriešime.

– Uvedomujeme si, že by sa na finančných trhoch mohli vytvoriť investičné bubliny. Zatiaľ ale náznaky takéhoto vývoja nepozorujeme.

– Posledné správy o vývoji miezd v USA sú povzbudivé. Čakáme, že sa ďalej bude mierne znižovať nezamestnanosť a mierne porastú mzdy, čo bude priaznivé pre americké domácnosti.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy