Americké veľvyslanectvo na Slovensku víta rozšírenie sankcií voči Rusku

Spojené štáty americké vítajú rozhodnutie Európskej únie rozšíriť sankcie voči Rusku. V dnešnom stanovisku Veľvyslanectva USA v Bratislave to uviedol veľvyslanec Adam Sterling.
Veľvyslanectvo pripomenulo, že 15. septembra EÚ rozšírila zmrazenie aktív a zákaz vycestovania pre zástupcov ruskej vlády a proruských separatistov z východnej Ukrajiny.
„Spojené štáty vítajú tento krok a veria, že sankcie sú najdôležitejším nástrojom, ktorý medzinárodné spoločenstvo má, aby presvedčilo Rusko ukončiť svoju podporu separatistov z východnej Ukrajiny a zaistilo riadne plnenie Minských dohôd,“ zdôraznil Sterling.
Sankcie voči Rusku spolu s poklesom cien ropy a zemného plynu podľa neho zasiahli nereformovanú ruskú ekonomiku, čo následne spôsobilo zníženie obchodu medzi USA a niektorými štátmi Európskej únie.
Americký veľvyslanec upozornil, že od zavedenia sankcií v treťom štvrťroku 2014 celkový vývoz z USA do Ruska klesal každý kvartál v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Podľa údajov z Global Trade Atlas klesol vývoz z USA a dovoz z Ruska po zavedení sankcií o 35 až 40 %.
„Spojené štáty, ako aj Európa, pociťujú tento negatívny ekonomický dosah. Napriek tomu musíme spolu udržať režim sankcií na vyvinutie tlaku voči Kremľu, aby ukončil prebiehajúcu destabilizáciu východnej Ukrajiny, ako aj okupáciu Krymu,“ vyhlásil Sterling.

Súvisiace články

Aktuálne správy