V auguste boli ceny medziročne nižšie o 0,8 %

Mierne, o 0,1 %, klesli v auguste spotrebiteľské ceny aj na medzimesačnej báze.

Medziročný prepad spotrebiteľských cien pokračuje. V auguste boli totiž ceny nižšie o 0,8 %, kým v júli klesali doteraz historicky najrýchlejšie o 0,9 %. V priemere za osem mesiacov tohto roka sa tak spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne znížili o 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v auguste oproti júlu klesli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze klesli najmä ceny v doprave a ceny potravín a nealkoholických nápojov zhodne o 3 %. Znížili sa aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 2 %. Naopak vzrástli ceny za hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,5 %, vzdelávanie o 1,6 %, rozličné tovary a služby o 1,3 %, rekreáciu a kultúru o 1,1 %. Zdraželo tiež zdravie o 0,9 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,5 % a poštové a telekomunikačné služby o 0,3 %. Nezmenili sa ceny odevov a obuvi ani ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu.

Medzimesačne klesli hlavne ceny odevov a obuvi o 1,1 % a potravín a nealkoholických nápojov o 0,6 %. Miernejšie sa znížili tiež ceny rozličných tovarov a služieb o 0,2 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Rástli ceny za hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,3 % a v doprave o 0,1 %. Na júlovej úrovni zostali ceny v odboroch alkoholické nápoje a tabak, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, zdravie, poštové a telekomunikačné služby a vzdelávanie.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v auguste dosiahla záporných 0,2 %, kým v júli predstavovala mínus 0,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, bola v auguste na úrovni 0,1 %, kým v júli bola v nulovej výške. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v auguste na úrovni záporných 0,1 %, čistá inflácia bola na nulovej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy