„Bohatstvo“ ukryté v chatách: Sezónne obydlia ako terč lupičov

, poistenie.sk Foto: SITA/AP;thinkstock

Chaty, chalúpky a rôzne väčšie či menšie prázdninové obydlia v lete ožívajú. Dokonca, niektorí z nás v nich počas uhorkovej sezóny strávia viac času ako doma. Do úpravy a zariadenia priestorov aj okolia vrážame svoj čas i peniaze, aby sme si dni voľna užili čo najviac. No leto trvá len tri mesiace, a tak podstatnú časť roka zostávajú chatky prázdne, neobývané a nestrážené. Preto je dobré zabezpečiť ich.

Od začiatku roka 2016 polícia eviduje už cez 300 vlámačiek do rekreačných obydlí. Objasniť sa nepodarilo ani polovicu. Väčšina z nás totiž zabezpečeniu chaty nevenuje veľkú pozornosť, preto je pre lupičov ľahkým terčom.

Starostlivosť ako o celoročné bývanie

Štatistiky hovoria, že aj zlodeji sa do obydlí dostanú najčastejšie cez dvere. Preto treba začať nimi. Vhodné je zaobstarať bezpečnostné (bezpečnostná trieda 3 až 4). Určite by nemal chýbať ani kvalitný plot, pevné okenice a pri veľmi nízko položených oknách aj mreže, prípadne tvrdené (a vrstvené) sklá. Odborníci celkovo odporúčajú používať kombináciu mechanického a elektronického zabezpečenia. Jedno zlodeja spomalí a druhé upozorní na jeho prítomnosť vo vnútri. Nové elektronické systémy sú vybavené detektormi pohybu aj otvorenia dverí, a ovládať ich môžete pomocou ovládačov. Navyše, v čase neprítomnosti vás systém prostredníctvom textovej správy upozorní na narušiteľa. Jedným zo spôsobov zabezpečenia je napríklad aj simulácia TV (škatuľa s LED svetlami) alebo lampa s časovým spínačom. Objekt môže byť pripojený aj na pult centrálnej ochrany polície. V prípade narušenia objektu sa hliadka na miesto dostaví do niekoľkých minút. Cena za službu je cca 20 eur mesačne.

Zvážiť treba aj poistenie

 „Pri poistení rekreačných objektov platia rovnaké pravidlá ako pri bytoch a rodinných domoch. S poisťovňou možno uzatvoriť dva typy poistných zmlúv. Poistenie nehnuteľnosti chráni stavbu a poistenie domácnosti vnútorné zariadenia a vybavenie,“ hovorí  riaditeľ poisťovne Groupama, Tomáš Kalivoda. Pri výbere poistenia opäť (rovanko ako pri poistení celoročne obývanej domácnosti) platí pravidlo, že poistná suma má byť nastavená na základe skutočnej hodnoty poistených vecí. Pri uzatváraní zmluvy sa bude poisťovňa zaujímať o oblasť aj spôsob zabezpečenia. Ak je lokalita príliš odľahlá, resp. patrí k rizikovým, zohľadňuje sa aj to. A to nielen pri uzatváraní zmluvy ale aj v prípade, že k vlámaniu už došlo.

Čo s vykradnutou chatou

Ak nájdete svoju chatu vykradnutú,  bezodkladne zavolajte políciu. Tá zdokumentuje priestor, prípadne zaistí dôkazy. Rozhodne sa ničoho nedotýkajte. Po odchode polície spravte vlastnú prehliadku objektu. Predsa len ide o priestor, ktorý poznáte, preto si môžete všimnúť niečo, čo polícia nie. Ak máte možnosť, spravte aj vlastnú fotodokumentáciu a potom zavolajte poisťovňu, ktorá vás už prevedie ďalším postupom.

V úvode spomínaných cez 300 vlámaní predstavuje dohromady škody v hodnote 372 tisíc. Zariadzovanie priestorov nanovo môže spôsobiť v peňaženke poriadny prievan. Pritom dobré bezpečnostné prvky či zabezpečovacie systémy dnes nájdeme v pomerne dostupných cenových reláciách, preto na tom nešetrime. A ak by boli zlodeji predsa len šikovnejší, spôsobené škody môže nahradiť poistenie.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy