Odborníci vítajú aktualizovanú verziu koncepcie informatizácie verejnej správy

Odborníci z občianskeho združenia Slovensko.Digital privítali zverejnenie aktualizovanej verzie Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy (NKIVS), ktorá usmerní informatizáciu na ďalšie štyri až šesť rokov. Väčšina pripomienok odbornej komunity z februára bola zapracovaná a podľa združenia je potrebné dokument čím skôr sfinalizovať a schváliť.
Koncepciu označilo združenie za dôležitý dokument, a preto považuje za správne, že existuje tlak na jeho kvalitu a verejnosť sa zaujíma o jeho obsah. Vo februári tohto roka k nej predložilo hromadnú pripomienku, ktorú podporilo viac ako 2000 občanov. Rokovania o dopracovaní dokumentu s novým vedením informatizácie sa uskutočnili aj za účasti IT asociácie Slovenska (ITAS) a Slovenskej informatickej spoločnosti (SISp).
„Oceňujeme, že zo strany nového vedenia informatizácie a podpredsedu vlády Petra Pellegriniho bol evidentný záujem o názory odborných združení, našim pripomienkam bol venovaný adekvátny priestor a väčšina z nich bola akceptovaná,” povedal Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.
Aktualizovanú verziu NKIVS po zapracovaní pripomienok zverejnili zástupcovia združenia na diskusnej platforme IT komunity. Vidia v nej viaceré kľúčové záväzky pre zlepšenie ďalšieho smerovania informatizácie.
„Či už ide o zvýšenie transparentnosti informatizácie, zverejňovanie dodávateľských štruktúr IT projektov, dôraz na zvýšenie konkurencie v štátnom IT alebo meranie hodnoty za peniaze pri príprave IT projektov. Taktiež pozitívne vnímame záväzky v oblasti orientácie štátnych služieb na občana a v neposlednom rade nás teší jasný a ambiciózny plán ďalších krokov po schválení NKIVS,“ opísal Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.
Cieľom pripomienok združenia bolo zvýšenie odbornej kvality dokumentu. Diskusia k nemu na jeho platforme naďalej prebieha a vlastníci dokumentu z úradu podpredsedu vlády ju sledujú. Ďalšie námety na vylepšenie materiálu s nimi odborníci plánujú konzultovať.
„Ale to nepovažujeme za prekážku, ktorou by sme chceli brzdiť ďalší postup formálneho schvaľovania. Aktuálne platná verzia NKIVS je ešte z roku 2008 a nezodpovedá dnešným potrebám informatizácie. Aj preto navrhujeme, aby bola nová NKIVS po dopracovaní čím skôr schválená,“ uzavrel Hargaš.

Súvisiace články

Aktuálne správy