ECB mierne znížila prognózy rastu ekonomiky pre roky 2017 a 2018

Európska centrálna banka (ECB) mierne znížila svoje prognózy rastu ekonomiky eurozóny v najbližších rokoch. Hlasovanie Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) totiž zhoršuje rastové vyhliadky, uviedol šéf ECB Mario Draghi. Banka tiež naďalej počíta len s pomalým zvyšovaním spotrebiteľských cien. Informovala o tom agentúra DPA.
ECB predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny tento rok stúpne o 1,7 %, čo je viac, než očakávala vo svojej júnovej prognóze (1,6 %). Pre rok 2017 však skresala predpoveď na 1,6 % z 1,7 % a pre rok 2018 takisto na 1,6 % z 1,7 %.
Inflácia zostane podľa banky nízka aj v najbližších mesiacoch, postupne sa však bude zrýchľovať. ECB v tomto roku naďalej počíta so zvýšením spotrebiteľských cien len o 0,2 %. V roku 2017 by sa tempo rastu cien malo zrýchliť na 1,2 %, pričom v júni ešte očakávala 1,3 %. Predpoveď pre rok 2018 zostala na 1,6 %.
ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami. Dlhodobo nízky rast cien ohrozuje ekonomiku. Firmy a spotrebitelia totiž môžu odkladať svoje investície v očakávaní zníženia cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy