Draghiho tlačovka: ECB ponechala v septembri sadzby bez zmeny, ďalej mesačne odkupuje aktíva za 80 miliárd eur

, Bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka na svojom septembrovom zasadnutí ponechala sadzby bez zmeny. Základná úroková sadzba zostáva na 0 %, refinančnú na 0,25 % a depozitná na -0,4 %, kam ich banka znížila v marci. V nezmenenom objeme 80 miliárd eur mesačne pokračuje aj program kvantitatívneho uvoľňovania. Zmeny týchto parametrov väčšina trhu ani nečakala.

Ako je na tom aktuálne ekonomika eurozóny? Inflácia je stále minimálna, nezamestnanosť vysoká, medzi Nemeckom a zvyškom eurozóny sú veľké rozdiely, výnosy dlhopisov sú z veľkej časti záporné.

ECB určite nerobí radosť prebytok štátneho rozpočtu Nemecka. V prvej polovici roka dosiahlo nečakane vysoký prebytok a tretí rok v rade dosiahne kladnú celoročnú bilanciu. Ako píše The Economist, ukazuje sa, že problémy Grécka (teda eurozóny) a štátny prebytok Nemecka, sú nádoby spojené medzinárodným obchodom a pohybom kapitálu. S rastúcim prebytkom štátneho rozpočtu Nemecka rastie aj jeho bežný účet, čo inými slovami znamená, že Nemecko relatívne stále menej dováža a viac vyváža. Práve prebytok štátneho rozpočtu je spojený s obmedzenými investíciami, väčšími úsporami a tlakom na rast prebytku na bežnom účte.

Fiškálna konsolidácia má len čiastočný vplyv na vývoj bežného účtu, jej vplyv je ale nezanedbateľný. Tým, že nemecká vláda relatívne šetrí, menej podporuje vývoz ostatných krajín vrátane Grécka. A krajiny ako Grécko či Španielsko by potrebovali oveľa rýchlejší rast HDP, aby mohli znížiť nezamestnanosť a zadlženosť v situácii, keď nemôžu reálne oslabiť svoju vlastnú menu.


Z tlačovej besedy Maria Draghiho vyberáme:

– Sadzby zostali bez zmeny. Počítame s tým, že takto zostanú po dlhší čas alebo pôjdu ešte nižšie. Iste to bude dlhšie, než budeme odkupovať aktíva.
– Odkupy aktív pobežia do konca marca 2017, prípadne dlhšie, ak si to bude ekonomická situácia vyžadovať.
– Náš základný scenár zostáva vystavený rizikám menej priaznivého vývoja.
– Očakávame rast reálneho HDP miernym tempom a predpokladáme postupný rast inflácie podľa analýzy z júna 2016.
– Domáci dopyt je podporovaný našimi opatreniami. Výkon ekonomiky je ale ohrozený slabým dopytom z krajín mimo eurozóny.
– Tento rok očakávame rast HDP eurozóny o 1,7 %, budúci rok o 1,6 % a v roku 2018 tiež o 1,6 %.
– Inflácia by mala zrýchľovať, tento rok ale zostane hlboko pod naším cieľom.
– Naše opatrenia musia byť podporené na politickej úrovni, a to národnej i celoeurópskej. Všetky krajiny eura potrebujú štrukturálne reformy.
– Fiškálne opatrenia musia podporiť ekonomiku, musia však zostať v súlade s fiškálnymi pravidlami EÚ.
– O zmenách (predĺžení) programu odkupovania aktív sme nediskutovali.
– Program QE funguje a chceme pokračovať v jeho implementácii. Odkupy bankových dlhopisov alebo akcií nie sú na programe dňa.
– Prečo sme ponechali politiku bez zmeny? Považujeme aktuálne opatrenie za efektívne.
– Inflácia sa vyvíja podľa nášho základného scenára. K 2 % cielu sa môžeme dopracovať o niečo neskôr, než sme si pôvodne mysleli, ale nie o veľa neskôr.
– Nie je problém z našej strany urobiť viac, ale nepovažujeme to v tejto chvíli za potrebné.
– Veríme svojim odhadom. Očakávania trhu sú volatilnejšie, vychádzajú z radu dislokácií na trhu, z výnosov dlhopisov, ktoré sú ovplyvnené menovou politikou a tak ďalej. Držíme sa svojich prognóz.
– Úvery pribúdajú veľmi rýchlo a konzistentne. Spready sa zúžili, situácia v rôznych krajinách sa vzájomne priblížila.
– Banky súperia o klientov, ktorým chcú poskytovať úvery. To ženie úverový trh smerom hore. Nevidíme hromadenie hotovosti.
– Bankám, vďaka našim opatreniam, vznikajú výzvy, to je bez debaty. Úroky ale musia ostať nízke kvôli oživeniu ekonomiky, čo sa spätne prejaví pozitívne aj v bilanciách bánk.
– Všetky pozitívne vplyvy uvoľnenej menovej politiky sa budú prejavovať postupne.
– Nákupy akcií a vrtuľníkové peniaze? O tom sme sa naozaj nebavili.
– Priemerný spotrebiteľ je hlavnou postavou aktuálneho oživenia.
– Je zložité stanoviť, aká likvidita by z globálneho hľadiska bola adekvátna. Pre nás je to tá, ktorá zaistí naplnenie našich cieľov.
– Krajiny, ktoré majú priestor na fiškálnu expanziu, napríklad Nemecko, by ho mali zaplniť a investovať. Napríklad do infraštruktúry.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy