Britské maloobchodné ceny v auguste klesli

Medziročne sa ceny v predajniach vo Veľkej Británii v auguste znížili o 2 % po júlovom poklese o 1,6 %. Oslabenie libry sa podľa Združenia britských maloobchodníkov prejaví až o niekoľko mesiacov.

Ceny v britskom maloobchode boli v auguste v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka nižšie o 2 percentá. Ich pokles sa tak prehĺbil, keďže v júli boli medziročne nižšie o 1,6 percenta. Ceny nepotravinárskych tovarov v auguste medziročne klesli o 2,5 percenta po júlovom znížení o 2,2 percenta. Potraviny boli oproti augustu minulého roka lacnejšie o 1,1 percenta. V predchádzajúcich dvoch mesiacoch boli medziročne nižšie zhodne o 0,8 percenta. Vyplýva to z prieskumu Združenia britských maloobchodníkov (BRC), ktoré výsledky zverejnilo v pondelok na svojej internetovej stránke.

Podľa Helen Dickinsonovej zo Združenia britských maloobchodníkov augustové medziročné zníženie cien v maloobchode krajiny bolo výsledkom kombinácie pokračujúcich aktivít na podporu predaja, zníženia cien ropy a vysokej globálnej ponuky obilia. Znehodnotenie libry po referende, ktoré rozhodlo o vystúpení Británie z Európskej únie, bude podľa Dickinsonovej maloobchodné ceny tlačiť nahor. „Pravdepodobne to však zaberie niekoľko mesiacov vzhľadom na to, že maloobchodníci nepocítia bremeno zvýšenia nákladov, kým sa neskončí platnosť existujúcich kontraktov so zahraničnými dodávateľmi,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy