Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v júli prudšie, než sa očakávalo

Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v júli prudšie, než sa očakávalo, po miernom poklese v júni. Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Maloobchodné tržby v júli na sezónne upravenej báze medzimesačne stúpli v eurozóne o 1,1 % a o 1 % v celej Európskej únii (EÚ), uviedol Eurostat. V júni sa tržby v eurozóne znížili o 0,1 % a v EÚ o 0,2 %. Ekonómovia počíta v eurozóne s nárastom tržieb len o 0,5 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 2,9 % po 1,7-% náraste v júni, pričom analytici počítali so zrýchlením rastu len na 1,9 %. V celej únii tržby medziročne stúpli o 3,5 %.
V eurozóne sa v júli tržby predajcov motorových palív medzimesačne zvýšili o 1,8 %, predajcov potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1,1 % a predajcov nepotravinových produktov o 0,4 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, maloobchodné tržby v júli medzimesačne najprudšie vzrástli v Luxembursku (+2,3 %), Portugalsku (+1,8 %) a Nemecku (+1,7 %). Naopak, najprudšie klesli na Slovensku (-1,1 %), vo Švédsku (-0,8 %) a v Dánsku (-0,7 %).
Tržby predajcov nepotravinových výrobkov v eurozóne v júli medziročne stúpli o 3,2 %, predajcov motorových palív o 2,2 % a predajcov potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1,8 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, maloobchodné tržby v júli medziročne najprudšie stúpli v Rumunsku (+13,5 %), Luxembursku (+12,2 %) a v Litve (+6,2 %). Naopak, najviac tržby padli na Malte (-2,7 %), v Belgicku (-1,8 %), Dánsku (-0,8 %) a na Slovensku (-0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy