Arogancia na pracovisku: Majte sa na pozore, i vaši spolupracovníci môžu byť egomaniaci

, marketwatch Foto: thinkstock

Určite si myslíte, že profesie, ako je právnik či psychiater bodujú na najvyšších pozíciách zoznamu, ale pravda je taká, že namiesto toho sú v dolnej polovici spektra arogancie. Kto je teda na popredných priečkach rebríčka s vysokou mierou zastúpenia zamestnancov, ktorí si o sebe myslia, že sú nenahraditeľní?

Súvisí to, ako inak, s peniazmi. Čím viac človek zarobí, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa jeho alebo jej ego nafúkne. Až 56 % pracovníkov, ktorí dokážu zarobiť viac ako 200 000 dolárov ročne o sebe prehlasujú, že patria k najlepším hráčom v ich firme. Pre porovnanie, toto isté o sebe tvrdia iba 3 % z tých, ktorí zarobia menej ako 25 000 dolárov za rok.

Ale pozrime sa na konkrétne pracovné zaradenia. Neuveriteľných 74 % súkromných kuchárov a 72 % vedúcich pracovníkov, či 65 % umeleckých riaditeľov v prieskume Payscale tvrdili, že majú pocit, že sú najlepšími pracantmi vo svojej firme v porovnaní s podobnou pozíciou v inej spoločnosti. Prieskum sa zameral na viac ako 380 000 pracovníkov naprieč asi 480 profesií.


10 pracovných miest s najvyššou mierou arogancie 

1. Súkromní kuchári
2. Šéfovia všeobecne
3. Umeleckí vedúci
4. Kvetinoví návrhári
5. Barmani
6. Špecialisti letovej prevádzky
7. Prevádzkovatelia náročných výrobných procesov a systémov
8. Zvukoví technici
9. Poľnohospodári
10. Farmári


Hoci nepracujete v žiadnej z týchto oblastí, je tu vysoká šanca, že sa na pracovisku stretnete s niekým, kto má neskutočne obrovské ego. Zhruba jeden zo štyroch ľudí, naprieč všetkými pracovnými skupinami, hovorí, že je ten najlepší. Samozrejme, mnoho vrcholových zamestnancov má právo na takéto vyhlásenia, ich zamestnávatelia im patrične dôverujú. Dôvera patrí k k trom základným rysom, ktoré zamestnávatelia vyžadujú pri hľadaní nových zamestnancov, vyplýva to z prieskumu firmy Universum,  kde oslovili viac ako 400 000 študentov a odborníkov. 

„Je ťažké byť pokorným zamestnancom, ak sa to okolo vás len tak hemží prehnane sebaistými ľuďmi," hovorí Cheryl Palmer, kariérny poradca z Call to Career. On sám preto radí, minimalizujte čas, ktorý strávite s egoistickými spolupracovníkmi. Zároveň by ste v ich prítomnosti nemali presadzovať svoj názor za každú cenu. „Prehnane sebaistí ľudia nemajú radi, ak sú spochybňovaní,“ pokračuje Palmer. "Namiesto toho, aby ste poukazovali na to, že s danou osobou nie je nie je niečo v poriadku, mali by ste klásť otázky týkajúce sa niektorých základných predpokladov danej osoby. Správne otázky položené nekonfliktným spôsobom môžu poslúžiť ako vôdzka správnym smerom." S takýmto postupom súhlasí aj kariérny tréner Roy Cohen. Tiež radí, aby ste sa vyhli súťaženiu s prehnane sebavedomými spolupracovníkmi a šéfmi, ktorí sa "často sústredia na propagáciu vlastnej agendy". Ak máte takéhoto zamestnanca pod sebou, musíte byť pripravení na nepríjemnosti, pretože sa nebudú zdráhať napadnúť vašu autoritu.

Ale ako poznamenáva Cohen, mohli by ste z takejto spolupráce aj niečo vyťažiť. Napríklad popracovať na sebe a zvýšiť si vlastný imidž a pritom upraviť si svoje vlastné sebavedomie. Opýtajte sa sami seba: "nájdem v jeho snahe prvky, ktoré by som si dokázal prepožičať?" Väčšia sebadôvera môže pomôcť prekonať strach a vypýtať si napríklad zvýšenie platu, alebo nové pracovné zaradenie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy