Rast súkromného sektora eurozóny bol v auguste najpomalší za 19 mesiacov

Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa v auguste spomalilo a bolo najnižšie za 19 mesiacov. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Finálny zložený index nákupných manažérov (PMI) pre súkromný sektor eurozóny klesol v auguste na 52,9 bodu z 53,2 bodu, uviedla spoločnosť Markit Economics. Markit revidovala svoj prvý odhad, ktorý počítal s nárastom indexu na 53,3 bodu. PMI však zostal nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.
Rast nových objednávok sa spomalil a takisto bol najslabší za vyše 1,5 roka.
Konečný PMI pre sektor služieb dosiahol 52,8 bodu po 52,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Prvý odhad počíta so zvýšením indexu na 53,1 bodu.
„Zatiaľ čo celkový obraz ukazuje v 3. kvartáli stály, aj keď pomalý rast na úrovni 0,3 %, revidované údaje signalizujú, že ekonomika stráca dynamiku,“ uviedol ekonóm Markit Chris Williamson.
Národné PMI signalizujú, že hlavným dôvodom spomalenia tempa rastu súkromného sektora v eurozóne je pokles expanzie v Nemecku. Zložený PMI pre nemecký súkromný sektor v auguste padol na 15-mesačné minimum 53,3 bodu z 55,3 bodu. Prvý odhad počítal so znížením len na 54,4 bodu.
Francúzsky zložený PMI naopak vzrástol na 10-mesačné maximum 51,9 bodu z 50,1 bodu v júli. Prvý odhad bol na úrovni 51,6 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy