Aj keď peniaze vládnu svetu, je tu aj niečo silnejšie než motivácia v podobe vyššieho platu

, ČTK Foto: SITA/AP

Asi každý pracujúci sníva o tom, že si ho všimnú šéfovia a poriadne mu zvýšia plat. Nový výskum vedcov z Duke university však ukázal, že motivácia k práci môže byť oveľa účinnejšia a aj lacnejšia.

Podľa autorov nezvyčajného výskumu radoví pracovníci ocenia pred peniazmi minimálne dve iné veci. Jednou je pochvala od šéfa za dobre odvedenú prácu a tou druhou pizza zadarmo. Vedci zistili, že pizza je báječným úplatkom, ktorý na začiatku týždňa podpichne k lepšiemu pracovnému výkonu. Ale aj s prázdnym bruchom je pre obyčajného človeka tou najlepšou motiváciou pochvala od nadriadeného za dobre odvedenú prácu.

Že je to v materiálnom svete smiešne a vy by ste rozhodne uprednostnili peniaze? Potom patríte  rozhodne k menšine. Podľa experimentu poslali autori štúdie všetkým robotníkom v továrni na súčiastky v Izraeli tri rôzne správy. Len ich predtým rozdelili do štyroch skupín. V nich vedci sľúbili za dobrý pracovný výkon po celý týždeň každému niečo iné. Prvej štvrtine pracantov pizzu zadarmo, druhej finančnú odmenu vo výške približne 25 eur a tretej to, že ich šéf na konci týždňa pochváli. Štvrtina robotníkov nedostala žiadnu správu a nemala extra motiváciu snažiť sa viac než obvykle.

Výsledok sme už naznačili. Na začiatku týždňa pracovali najlepšie tí, ktorí pred sebou mali vyhliadku jedla zadarmo – o 6,7 percenta lepšie oproti normálu. V tesnom závese, len o jednu desatinu percenta horšie sa činili tí, ktorí mali sľúbenú pochvalu. Prekvapivo tí, ktorí mali dostať viac peňazí, sa snažili najmenej. Ich výkony stúpli o necelých päť percent.

Na konci týždňa čakalo vedcov z odboru psychológie ešte väčšie prekvapenie. Tí, ktorým sľúbili peniaze navyše, pracovali dokonca o 6,5 percenta horšie ako tí, ktorí žiadnu ponuku s mimoriadnou odmenou nedostali a o experimente nemali ani poňatia.

Výsledky experimentu tak jasne ukázali, že napriek tomu, že peniaze vládnu svetu, snaha po ocenení a uznaní je silnejšia ako vyššia suma na výplatnej páske. Vraj je to tým, že zatiaľ čo peniaze sa rýchlo rozkotúľajú, pocit toho, že si nás niekto cení, s nami zostáva oveľa dlhšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy